Перформанси та моновистави: Що покаже Porto Franko-театр?


У червні в Івано-Франківську пройде фестиваль актуального мистецтва Porto Franko. Організатори обіцяють здивувати.

Зокрема, й на локації "ТЕАТР". Кореспондентка Бліц-Інфо проаналізувала, чим вражатиме франківців та гостей міста театральна програма.

13 червня, Драмтеатр, 18:00 - концерт- перформанс австрійського хореографа Сімона Маєра “Oh, Magic”

“Oh, Magic” – це своєрідна подорож у вир театральної магії. Таємниця, що розкривається на сцені, водночас залишається загадкою для сприйняття глядача: що насправді тебе захоплює у коловерті гри, сюжету, композиції?

Сучасні технології поєднані з прадавніми шаманськими обрядами, дозволяють виконавцям не обмежувати себе в музичних і хореографічних експериментах, пише Український театр.

14 червня, Драмтеатр, 18:00 - "Солодка", режисерка - Малгожата Пашкер-Войцешонек
Моновистава “Солодка” створена за мотивами українського роману “Солодка Даруся” Марії Матіос у перекладі Анни Коженьовської-Бігун. Спектакль переносить глядача у простір гуцульського села. Головну героїню – Дарусю – місцева громада сприймає за божевільну, однак вона значно глибше за будь-кого розуміє, яка трагедія розгортається перед нею, як це зовнішнє лихоліття руйнує людину.
 
15 червня, Драмтеатр, 18:00 -"Книга Йова", Еймунтас Някрошюс
Постановка культового литовського режисера Еймунтаса Някрошюса створена за текстом Старого Завіту, що й дотепер викликає найбільшу кількість запитань і дискусій. Це вже друга спроба режисера звернутися до біблійного сюжету (2004 року був поставлений спектакль “Пісня пісень”).
Це - виняткова можливість для українських театралів ознайомитись з природою метафоричного режисерського театру Някрошюса.
Пост По
 
15 червня, Палац Потоцьких, 21:00 - "На Західному фронті без перемін", режисура О. Гнатковського
Ця вистава поставлена за романом Еріха Марія Ремарка «На західному фронті без змін». Це хітовий твір, який написаний у 1929 році та став найбільш популярним і тиражним виданням за всю історію Німеччини. Але ця вистава буде також показувати ті події, які відбуваються у нашій державі.
 
16 червня, Драмтеатр, 18:00 - “VESILLYA”, автор і режисер - Наталя Половинка
"ВЕСІЛЛЯ" — перша вистава проекту “САД Божественних пісень”, збудована на традиційних весільних піснях з цілої України. "САД Божественних пісень" — це театральний проект, зерном і звершенням якого є свідчення людини в часі – персональний монолог актора через пісню – танець – текст.
 
 
16 червня, сцена “ЦЕХ”, Драмтеатр, 21:00 - "Модільяні", версія Р. Держипільського 
Історія останніх трьох років життя і кохання видатного художника Амедео Модільяні, одна з робіт якого входить до трійки найдорожчих картин світу, розгортатиметься в наш час, у стінах психіатричної лікарні, в уяві чоловіка, що вважає себе абсолютним генієм.

17 червня, Драмтеатр, 18:00 - "Чайка", Оскарас Коршуновас
“Чайка” народилася в лабораторії Театру Оскараса Коршуноваса (OKT studio). “На дні” Горького та “Остання плівка Креппа” Беккета вже були поставлені, “Гамлет” і “Міранда” за Шекспіром уже ожили у цьому відкритому, інтимному, безпритульному, справжньому просторі. Власне тоді режисер побачив особливий зв’язок між “Чайкою”, над якою лише розпочали роботу”, та “Гамлетом” і “На дні”, які вже стали репертуарними виставами.
 
Чайка” – це третя частина нашого триптиху. Всі вони об’єднані особливим акцентом – на акторах. У “Чайці” ми водночас шукаємо можливість максимального залучення аудиторії в усі сюжетні лінії. Така інтерактивність невипадкова – ще п’ятнадцять років тому наш театр сформулював одне з головних своїх кредо: ставити класику по-сучасному, аби кожна вистава промовляла до сучасника, а не театрального історика чи критика”, – говорить Коршуновас.