Перша ліга: «Прикарпаття» - в трійці лідерів за кількістю підписників у соцмережах


Підсумовуючи сезон 2018/19 у Першій лізі, пропонуємо розглянути статистичні дані у соціальних мережах клубів, де комунікація з вболівальниками ведеться на трьох основних платформах.

Фейсбук об'єднав всі основні функції інших соцмереж - тут відео і фото, посилання на клубний сайт і новини з життя команди, опитування і конкурси. Стрімко набирає популярності Інстаграм - жанр коротких історій, фото і відео, анонси матчів, стартові склади, оперативні повідомлення з місця подій. На відео-сервісі Ютуб організовують онлайн-трансляції домашніх матчів, вантажать мультимедійний контент - відеогляди, післяматчеві прес-конференції тощо. А от Твіттер і Телеграм не мають такої великої популярності, тож їх до уваги ми не брали.

Варто відзначити, що більшість клубів Першої ліги суттєво долали за останній сезон. Лідером у соціальних мережах є харківський "Металіст 1925", який має більше 10 тисяч підписників у фейсбуці та ютуб-каналі, а в інстаграм назбирав вже 20 тисяч читачів. Хоча найбільш кількісно за цей чемпіонат додав "Дніпро-1", в якого з'явилося майже 19 тисяч нових підписок на трьох платформах. Окремо варто відзначити "Інгулець", який насамперед завдяки історичному виходу у фінал Кубка України фактично у 10 разів збільшив свою аудиторію за короткий проміжок часу.

Станом на ранок 7 червня "Металіст 1925" має 42 234 підписники, у чемпіона Першої ліги "Дніпра-1" - 25 053 вболівальників у соцмережах, третім йде "Прикарпаття" - 11 670 читачів, а 10-кратний "прогрес року" підняв "Інгулець" на четверту позицію - 10 058 користувачів. Трохи менше 10 тисяч людей зібрали "Миколаїв" і "Волинь" - 9 874 та 9 723 відповідно. Цікаво, що майбутній дебютант Першої ліги "Минай" вже зараз має значну аудиторію - 10 883 підписників (фейсбук - 3 541, інстаграм - 5 587, ютуб - 1 755). Своєрідною "точкою відліку" статистичних даних у соцмережах ми взяли матеріал сайту SportArena від 28 липня 2018 року. А вже наступні цифри спробуємо зафіксувати на початку нового сезону...

Довідка
Фейсбук спільнота "Прикарпаття" була створена 1 вересня 2016 року, сторінка в Інстаграм зусиллями кількох шанувальників з'явилася на два місяці пізніше, і лише на початку цього сезону стала офіційною. Канал на Ютуб організували минулого літа. За цей невеликий період, а особливо впродовж сезону 2018/19 років, усі соцмережі Команди рідного краюсуттєво збільшили свою аудиторію. Зокрема, після матчу з "Дніпром-1" кількість читачів на Facebook вже перетнула межу у 4 000, а відповідно в Instagram - 5 000 людей, натомість на YouTube-канал за цей сезон підписалися майже 2 000 користувачів. Загалом івано-франківський клуб - у трійці лідерів у соцмережах після "Металіста 1925" і "Дніпра-1".

Прес-служба МФК "Прикарпаття"