Перший сніг в Україні: що відбувається в областях


У низці областей України 14 листопада випав перший сніг. Ми поцікавилися, чи готовими до цього були жителі, місцеві комунальники та рятувальні служби.

Про негоду у шести областях країни синоптики попередили напередодні: обіцяли снігопади та ожеледицю на дорогах, пише 24 Канал.

З усіх регіонів країни одна із найбільш несприятливих ситуацій спостерігалась у Чернігівській області. За повідомленнями місцевих ЗМІ, зранку в Чернігові за одну годину сталися 10 дорожньо-транспортних пригод. Станом на 14:45 у місті уже зафіксували 25 ДТП, причиною яких стало недотримання швидкісного режиму в умовах снігопаду. Не обійшлося без аварій і на дорогах області.

У прес-службі ДСНС області запевнили, що жодних повідомлень про надзвичайні ситуації не отримували. Важка техніка для роботи у складних погодних умовах ще напередодні була приведена у готовність та введена у режим чергування.

За повідомленнями міської ради, на вулицях міста працювала снігоприбиральна техніка, машини також посипали вулиці міста спеціальною сумішшю.

У мерії Житомира повідомили про те, що дощ та мороз уранці спричинили зупинку низки тролейбусів – контактну мережу транспорту вкрила крига. Однак сніг, всупереч прогнозам синоптиків, у місті не випав.

Заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області Олег Держанівський зазначив, що рятувальники готові до надзвичайних ситуацій, пов’язаних із негодою, та повністю контролюють ситуацію.

У кількох районах Черкаської області засніжило у другій половині дня. Тут дорожні умови ускладнила також ожеледь та густий туман. У ДСНС області порадили водіям уважно стежити за тим, щоб автомобіль був пристосований до зими: відповідно утеплений, змінена гума. Також попереджають, що повідомлення про зміну погодних умов оперативно з’являються на сайті рятувальників, тож водіям рекомендують відслідковувати ситуацію.

сніг  траса Київ-Одеса

Траса Київ-Одеса, ділянка в Черкаській області, 14 листопада 2018 року

У Вінницькій області у зв’язку із ранковим дощем та морозом на дорогах утворилася ожеледиця. З ночі в області працювали понад 40 дорожніх машин. Уже використано понад 800 тонн піщано-соляної суміші.

За повідомленням Вінницької міської ради, посипають також двори та тротуари міста, де є у цьому необхідність. Близько 500 двірників готові очищати сніг.

Вінничан просять до 16 листопада без потреби не користуватися власними автомобілями.

Також вже цієї зими у місті планують почати боротьбу з ожеледицею більш екологічним шляхом – будуть випробовувати новий матеріал, бішофіт, замість піско-соляної суміші. Застосують і нові способи розподілу техніки для очищення доріг та тротуарів від снігу новими методами (передбачають, що таким чином зможуть очистити більшу територію за меншу кількість часу).

У другій половині дня сніг випав і на Кіровоградщині, зокрема у Гoлoвaнівськoму, Гaйвopoнськoму тa Нoвoapхaнгельськoму paйoнaх. За інформацією Служби автодоріг області, на шляхах зaгaлoм зaдіяли понад 10 спеціальних дорожних автомобілів тa уже витpaтили близькo 100 тoнн пpoтиoжеледних мaтеpіaлів.

Відомо, що перший сніг, який випав сьогодні в Україні, не вплинув на роботу "Укрзалізниці" – всі поїзди поки що їздять за графіком. У відомстві зазначили, що повністю готові до роботи взимку.