Підпали сухої трави обійшлися бюджету Долинщини у майже три мільйони гривень


З початку року пожежники Долинського району гасили траву на 2 млн 834 тисяч гривень.

Станом на середину березня рятувальники Долинського району виїжджали на пожежі майже 80 разів. Більше половини цих виїздів спричинені спаленням трави. Про це Бліц-Інфо повідомили в Долинському РВ У ДСНС.

Зазвичай на місці злочину винуватця пожежі немає, рятувальників викликають люди, які випадково побачили пожежу або біда торкнулася безпосередньо їх. Рятувальники розповідаюють, що виїзд рятувальної бригади триває від 1 до 2 годин, залежно від рівня та масштабу загорання. За статисткою виїзд одного екіпажу обходиться платникам податків у 26 тисяч гривень. Це середня вартість, яку називають у ДСНС.

"Сюди враховують пальне, амортизацію автомобіля, заробітну плату, амуніцію рятувальників і вартість засобів, що застосуються, аби приборкати вогонь. Якщо банально помножити кількість виїздів пожежників району на підпали трави, отримаємо 2 млн 834 тис. грн для бюджету країни. Аби цифра була зрозуміліша – це 1 тисяча 834 мінімальних місячних пенсій згорають у вогні",- розповідають надзвичайники.

Ситуація є загрозливою – не тільки для Долинщини, а й для всієї країни. Міністерство і ДСНС веде активну кампанію проти такої діяльності, і нагадує, що штраф за таке може сягати 1700 гривень.

Більше того, спалення трави може призвести до техногенних катастроф, адже вогонь легко кочує територією і може перекинутися на об’єкти інфраструктури, наприклад на АЗС.

"Вогонь-смерть. Зараз дуже багато пожеж. Люди спалюють усе, не дивлячись на тварин, котрі живуть під землею. Якщо будинок знаходиться недалеко від лісу, дуже часто полум’я переходить на ліси. У цьому випадку загасити вогонь набагато важче. У зоні ризику – їжаки, зайченята, білки. В мережу часто викладають шокуючі фото загиблих у вогні звірів",- додають у прес-службі.

За словами рятувальників, навіть люди наражаються на небезпеку. Фіксувати порушення та накладати адміністративну відповідальність на паліїв уповноважена поліція та екологічна інспекція. Першим буває тяжко зафіксувати правопорушника на місці, а штаб Держекоінспекції розташований в Івано-Франківську. 

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!