Підрозділи прикордонників блокують, але 500 провокаторів із Росії вони не пустили


8 підрозділів Української прикордонної служби заблоковані, у Керчі прикордонники працюють фактично під дулом автомата, але не залишають державні кордони.

Про це сказав заступник голови Держприкордонслужби  Павло Шишолін, пише Українська правда.

Він повідомив, що на межі Запорізької та Херсонської областей з АР Крим прикордонна служба встановила на трьох дорогах блок-пости, які контролюють рух осіб і вантажів в обидва боки.

"На стику з АР Крим працюють 300 військовослужбовців-прикордонників із Збройних сил на трьох дорогах", - заявив Шишолін.  

Також він зазначив, що 8 підрозділів Прикордонної служби заблоковані.

"Ні один із них не залишив лінію державного кордону, не зважаючи на те, що один із них – відділ прикордонної служби "Керч" – це паромна переправа, оточена більш ніж 100 людьми зі зброєю", - заявив він.

За його словами, прикордонники вимушені працювати фактично під дулом автомата.    

Також Шишолін запевнив: "Ніяких біженців немає. Ті пункти збору біженців, які розгорнуті на території РФ, вони пусті, потоку немає".

На запитання щодо можливого закриття кордонів, він відповів: "Кордони у нас і так закриті. Тому що здійснюються прикордонно-митні процедури, а це значить, що кордон закритий і охороняється".

Щоб закрити пункти пропуску, за словами чиновника Прикордонної служби, потрібні належні підстави, які регулюються міждержавними угодами.    

Він зазначив, що станом на середу повністю контролюється потік транспортних засобів і осіб на україно-російському кордоні.

"Потік зменшився наполовину. За сьогоднішню добу пропущено всього 26 тисяч осіб на всіх ділянках україно-російського кордону (на вхід)", - сказав Шишолін.

"Щоб не допустити всіх терористів з Росії, які збурюють українську спільноту у східних областях, за добу не пропущено 500 таких людей", - заявив він.  

"Ми ретельно охороняємо кордон на даному напрямку (російському), за узгодженням із СБУ, з підрозділами МВС", - сказав Шишолін. 

Вранці 5 березня Прикордонна служба повідомляла, що за добу на українсько-російському кордоні у пунктах пропуску не пропустили 377 громадян РФ, 4 з них заборонено в’їзд в Україну.

Крім того, уночі, під час оформлення потяга "Москва – Сімферополь" у пункті пропуску "Харків-пасажирський" прикордонники затримали одного громадянина Росії, який прямував до Криму "для участі в заходах дестабілізаційного характеру".

Під час перевірки у росіянина "була виявлена камуфльована форма та армійські черевики". Про чоловіка спортивної статури з татуюванням "ВДВ" прикордонники повідомили співробітників СБУ. Зі слів чоловіка, він прямував до родичів у Миколаїв.

Однак у нього був виявлений військовий квиток командира відділення підрозділу спеціального призначення військово-десантних військ Російської Федерації, а у мобільному телефоні виявили таке смс: "Уехал в Крым, оттуда на фронт – воевать, если что я болен".