Підвищення тарифів вплинуло на субсидії, – НБУ


У січні-березні 2019 року скоротилися бюджетні видатки на субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, однак, стримувало цей процес підвищення тарифів на опалення і гарячу воду.

Про це йдеться в квітневому інфляційному звіті Національного банку України, пише Вголос.

“Меншими, ніж у 2018 році, були витрати на надання пільг та субсидій населенню на оплату послуг ЖКГ. Це пов’язано зі зниженням кількості субсидіантів, а також сприятливішими погодними умовами”, – йдеться у звіті.

За оцінкою НБУ, у першому кварталі 2019 року доходи населення продовжували зростати високими темпами. Водночас їх зростання уповільнилося, як за рахунок заробітних плат, так і субсидій на оплату послуг ЖКГ.

“Бюджетні видатки на субсидії на оплату послуг ЖКГ скоротилися на 33,6% р/р. З одного боку, тривало скорочення кількості субсидіантів (на 41,6% р/р), з іншого – падіння обсягів субсидій стримувалося підвищенням тарифів на опалення і гарячу воду”, – заявили у НБУ.

Додамо, за даними Держстатистики, у січні-березні 2019 року за субсидіями на оплату комуналки звернулось 640,5 тис. домогосподарств, що на 2,0% більше, ніж у січні-березні 2018 року.