Після попереджень Держпраці на Прикарпатті оформили 12 тисяч працівників


У січні фахівці управління Держпраці в області проводили інформаційні заходи з підприємцями, щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Такими заходами було охоплено 6 173 суб’єкти господарювання та понад 23 000 працівників. Про це повідомляє пресслужба управління Держпраці.

Відтак, у січні 2020 року надійшло понад 12 000 повідомлень про прийняття на роботу, що на 74% більше ніж за аналогічний період попереднього року та на 56% більше ніж у грудні 2019 року.

Тенденція зі збільшення офіційно прийнятих на роботу громадян зберігається. Це підтверджують попередні результати інспекційних відвідувань, які в рамках інспекційної кампанії проводять фахівці Управління Держпраці. Переважна більшість суб’єктів господарювання, які потрапили до переліку ризикових, спішно оформлюють з працівниками офіційні трудові відносини.

Відтак, управління Держпраці нагадує, що з 10 лютого розпочався наступний етап виконання доручення прем’єр-міністра України Олексія Гончарука – інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників.

«Не чекайте, коли до вас завітає інспектор праці – вчасно і належно оформлюйте трудові відносини з працівниками», - звертаються до роботодавців фахівці управління.

Держпраці наголошує, що фінансова відповідальність за одного не оформленого працівника – 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати – 47230 гривень.

При повторному порушенні протягом 24 місяців розмір фінансової санкції становить – 30 мінімальних зарплат – 141690 гривень.

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.