Планових вимкнень буде менше: Прикарпатські енергетики працюють під напругою


Прикарпатські енергетики вже близько місяця першими в Україні виконують роботи на повітряних лініях 0,4 кВ за новою технологією, яка дозволяє не знеструмлювати споживачів.

Під робочою напругою проводять два види робіт: підключення нових споживачів та ремонт затискачів, які застосовують для розгалужень на ізольованому проводі. Щоб освоїти нову технологію, 262 прикарпатські енергетики з усіх філій компанії пройшли навчання на базі Науково-курсового комбінату АТ «Прикарпаттяобленерго».

Їх чекала 19-ти годинна програма навчання, яка включала в себе лекції і практичні заняття.  Щоб розробити та оптимізувати навчальну програму, працівники технічної дирекції та навчально-курсового комбінату набирались досвіду на двотижневих курсах у «Вінницяелектротехнологія» ДП «НЕК «Укренерго». Після навчання електромонтери та майстри груп обслуговування споживачів та електромонтери оперативно-виїзних бригад здали іспити та отримали посвідчення з допуском до робіт під напругою.

Весь минулий місяць у філіях обленерго проводився ряд заходів для організації робіт за новою технологією. Проводились наради та інструктажі із персоналом, який видаватиме допуски до робіт під напругою, фіксуватиме можливість проведення робіт без вимкнення споживачів та надаватиме на них дозвіл.

Для виконання робіт на повітряних лініях 0,4 кВ  компанія забезпечила бригади необхідними комплектами ізольованих інструментів. Загалом у роботу під напругою  інвестували 518,5 тисяч гривень.

«Це дуже корисна інвестиція, адже ізольовані інструменти і відповідна технологія робіт дають змогу безпечно працювати на низьковольтних мережах до 1 кВ, виконаних ізольованим проводом, не відмикаючи споживачів. Під напругою такі роботи поки що не виконує жодне обленерго, – розповідає директор філії АТ «Північна» Юрій Хрін. -  Ці роботи доводиться виконувати відносно часто. Раніше для проведення таких робіт ми відмикали лінію на кілька годин, і це непокоїло споживачів. Відтепер планових вимкнень електроенергії буде менше, адже відпаде одна із причин вимкнень. Така новація однозначно є зручною споживачам, оскільки наші виробничі процеси не будуть торкатись їхнього комфорту».

Наразі це ще не весь персонал, який буде працювати на лініях електропередач 0,4 кВ по-новому.  З початку наступного року нової технології навчатимуться ще близько 60 працівників виробничих дільниць електромереж. Енергетики переконані, що завдяки кваліфікованій підготовці персоналу та новій технології, кількість вимкнень суттєво зменшиться.