Пластикові опади. В США геологи зафіксували перші дощі з домішками пластику


Пластик був виявлений не тільки у місцевості, де мешкають люди, а й у важкодоступних місцях.

Геологічна служба США (USGS) випадково виявила сліди пластику в дощовій воді – науковці аналізували опади на предмет забрудненням азоту, а знайшли частинки пластику. Про це йдеться у доповіді USGS, повідомляє ТСН.

Команда науковців пояснює, що частинки мікропластику були виявлені у понад 90% проб дощової води, які вони робили на восьми різних ділянках, більшість яких розташовані між Денвером і Боулдером у штаті Колорадо.

Пластик був виявлений не тільки у місцевості, де мешкають люди, а й у важкодоступних місцях Скелястих гір – на вершині гори, висотою 3 159 метрів над рівнем моря.

Науковці зазначають, що пластик у дощовій воді зустрічається скрізь, не тільки у місті. "У зразках з міських ділянок було виявлено більше пластикових волокон, ніж у віддалених гірських районах", – йдеться у дослідженні.

Команда геологів у переважній більшості знайшла нитки з пластику – синтетичні мікроволокна, що додають в одяг. Найпоширенішим кольором був синій. Зустрічалися й червоні, сріблясті, фіолетові та зелені частинки.

14 серпня німецько-швейцарська група науковців також опублікувала дослідження про наявність пластику в опадах. Згідно з даними вчених, пластикове сміття падає на землю зі снігом від Альп до Арктики. На північному полюсі концентрація мікропластику доходить до 10 тис. шматочків на літр.