Початок весни приніс на Івано-Франківщину пневмонію


Незважаючи на настання весни, у Івано-Франківських медичних закладах не зменшується кількість пацієнтів із гострими респіраторними захворюваннями та пневмоніями.

Про це повідомляє департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Завідувач терапевтичним відділенням Центральної міської клінічної лікарні, міський позаштатний терапевт Зіновія Зозуляк зауважує, що на сьогодні у терапевтичних відділеннях Івано-Франківська знаходиться 57 пацієнтів із діагнозом пневмонія. Більшість з них виникли у пацієнтів після перенесеного гострого респіраторного захворювання.

„Хворі із підвищеною температурою (38 - 38,5), болями та першінням у горлі, з відчуттям ломоти у всьому тілі, сухим кашлем, які не звернулися своєчасно за медичною допомогою, лікувалися методами народної медицини, були доставлені чи „швидкою” допомогою, чи за направленням лікарів поліклініки до міських стаціонарів із діагнозом пневмонія”, – каже Зіновія Зозуляк.

Причиною пневмоній медики визначають нестачу вітамінів у організмі після затяжної зими, особливо вітаміну С, ослаблений імунітет, а також весняні загострення хронічних бронхітів чи бронхіальної астми. 

Також медики застерігають: вірусні інфекції дуже контагіозні, навіть на відстані 2 м при чханні чи при кашлі багато вірусів здатні заразити навколишнє середовище. Щоб уберегтися, потрібно носити маску, але не забувати міняти її кожні чотири години. 

„Якщо людина відмічає першіння у горлі, ломоту у всьому тілі, нежить, печію за грудиною, і після прийняття жарознижуючих препаратів протягом двох днів не настає відчутне покращення, то обов’язково потрібно викликати лікаря додому. Ми не радимо навіть йти до поліклініки самостійно, адже тоді виникає загроза контакту з людьми, які хворіють на інші грипоподібні стани. Через приєднання бактерійної інфекції, можуть виникнути різного роду ускладнення, зокрема пневмонії”, – розповідає Зіновія Зозуляк.

Щоб запобігти розвитку застудних захворювань медики нагадують про дотримання правил гігієни – ретельного миття рук і обличчя, особливо після повернення з вулиці, носіння маски, вживання продуктів, які містять багато вітаміну С – цибулі, часнику, калини, малини. Варто пити велику кількість морсів і не переохолоджуватися, тепло одягатися.

Після перенесених гострих респіраторних захворювань, потрібно обов’язково дотримуватися постільного режиму, не менше семи днів. Зміцнити організм допоможе фітотерапія, особливо липові чаї, сиропи з подорожника, плюща, первоцвіту, вітамінотерапія. Але перед прийомом будь-яких препаратів бажано порадитися з лікарем і не займатися самолікуванням.