Почуваєшся виснаженим? Тоді ці 12 порад для тебе


Стрес, напруга, емоційне вигорання — назв багато, а суть одна. Кожен з нас хоча б раз в житті почувався загнаним в глухий кут. Сьогодні ми поділимося з вами списком рекомендацій, які допоможуть якщо не повністю змінити ваше життя, то хоча б зробити його приємнішим.

Вам, мабуть, знайоме це відчуття: 10 ранку, ви уже не можете пити каву, а в голові царюють не думки, а просто каша. Ви виснажені — фізично, розумово і емоційно, тому абсолютно байдужі до того, що раніше тішило. Мотивація? Забудьте! Дратівливість? О так! Турбота про здоров'я і гарне самопочуття? Геть!

Чомусь прийнято вважати, що підкорення нових висот і цілковите виснаження просто не існують один без одного. Нічого подібного. Емоційне вигоряння зовсім не ознака успіху, а всього лиш показник, що пора пригальмувати, пишуть Мізки.com.

Якщо ви робите те, що робили завжди, отримаєте те, що завжди отримували
Генрі Форд

Щоб змінити своє життя, потрібно не заливати в себе каву чи замальовувати круги під очима, потрібно наважитись на кроки, які займуть більше часу, але принесуть виправданий результат. Це інвестиції в ваше здоров'я і добре самопочуття. Тому поставтеся до сьогоднішніх порад серйозно.

1. Висипайтесь

Наше тіло — це механізм. Прекрасна і неймовірно складна система, яка потребує турботи і відпочинку. Йдучи з роботи, ви кожен день виключаєте комп'ютер, приблизно це ж потрібно тілу і розуму. Дослідження говорять, що хороший сон допомагає мозку позбутися від токсинів, які накопичуються протягом дня, ось чому сім-вісім годин повноцінного відпочинку неймовірно важливі для психічного та фізичного здоров'я. Ваше завдання — поступово довести щоденну тривалість сну до цього рівня. На 30 хвилин більше відпочинку кожен день — це ж просто, правда?

2. Думайте, поки їсте

Для того, щоб зробити своє харчування осмисленим, потрібна практика. Особливо це стосується тих, хто звик перекушувати, паралельно набираючи відповідь на лист і щохвилини відволікаючись на телефонні дзвінки. Практика усвідомленого харчування допомагає зрозуміти, що ви їсте і яку користь це приносить вашому організму. На зміну простому вгамуванню голоду приходять здорові стосунки з їжею.

Результати досліджень показують, що такий підхід до харчування суттєво покращує настрій, знижує рівень стресу, допомагає виробити корисні харчові звички і навіть позбавитися від зайвої ваги.

3. Зав'язуйте з кофеїном

Кофеїн — це стимулятор, який впливає на вашу нервову систему. Коли ви стурбовані, напружені або взагалі на грані істерики, чергове горнятко кави якщо і підбадьорить, то ненадовго. Замість цього спробуйте інші способи підбадьоритися і зарядитися енергією: фізичні вправи або медитацію. Якщо ранок без кави вам не приносить радості, переведіть ваші взаємини з цим напоєм в дещо іншу площину і зробіть їх максимально усвідомленими. Смакуйте аромат і насолоджуйтеся смаком напою. Через деякий час може виявитися, що цей ритуал набагато важливіший, ніж сама кава.

4. Почніть рухатися і не зупиняйтеся

Рух — це не тільки потужний засіб для поліпшення настрою і зменшення стресу, а й доведено ефективний спосіб збереження відмінної пам'яті і розумових навичок.

Протистояти напрузі можна за допомогою фізичної активності: кожна хвилина, витрачена на йогу, пробіжку або катання на велосипеді, стає внеском у боротьбу зі стресом.

Проста ранкова зарядка допомагає сфокусуватися на важливих завданнях. Чи варто говорити, що успішні люди вважають за краще тренуватися саме вранці. Почніть хоча б з 10 хвилин помірної фізичної активності в день і плавно збільшуйте її тривалість.

5. Кращий відпочинок — це тиша

Приблизно 80% візитів до лікарів так чи інакше пов'язані з наслідками стресу. Уявляєте, яка жахлива трата часу і грошей? Ще більш вражаючим є те, що скоротити всі ці витрати ми можемо за допомогою ... правильно, медитацій. Ці практики допомагають впоратися зі стресом, зміцнити імунітет, налагодити сон і відчути себе по-справжньому щасливим. Всього п'ять хвилин такого розслаблення зроблять день більш радісним. Ще один бонус: люди, які регулярно медитують, раціонально мислять і менше відчувають занепокоєння, коли життя підкидає чергові сюрпризи.

6. Доглядайте за шкірою

Все просто: щаслива шкіра — щасливі ви. Зрозуміло, закріплення цієї звички нічим не відрізняється від інших, для неї теж потрібен час. Вибирайте те, що не просто поліпшить колір обличчя, але й принесе реальну користь організму, мова йде як про косметику, так і про їжу.

Просто повторюйте всі необхідні процедури вранці і ввечері — через деякий час ви помітите, що шкіра сяє здоров'ям і настрій вже не такий похмурий. Банально, але нічого кращого людство ще не придумало.

7. Живіть свою душу, а не Его

Тут все просто: робіть те, що вас тішить. Не всі наші досягнення наповнюють душу радістю. Регулярні переробки можуть бути корисні, але в кінцевому підсумку це призводить до виснаження. Користі від цього менше, ніж від регулярного відпочинку і розслаблення. Купіть нарешті туфлі, які давно хочете, побалуйте себе морозивом в обідню перерву, а на вихідні дивіться старі фільми. Що б ви не обрали, робіть те, що приносить вам задоволення, а не те, що записано в списку справ.

8. Довіряйте інтуїції

Перед прийняттям важливих рішень прислухайтеся до своїх відчуттів: тіло часто підказує, що нам потрібно, ще до того, як ми це усвідомлюємо. Візьміть перерву, якщо втомилися. Поїдьте куди-небудь, якщо душа просить змін. Словом, коли щось йде не так, насамперед запитаєте себе про причини. Велика ймовірність, що ви прекрасно знаєте, чого хочете насправді. Потрібно лише на час зупинитися і послухати себе.

9. Порушуйте звичний порядок речей

Хоча б раз на тиждень пробуйте щось абсолютно нове. Не обов'язково відразу братися за щось масштабне — просто йдіть на роботу іншою дорогою.

Навіть така дрібниця — це незвичайний досвід. Він допомагає відкрити розум для нових способів мислення і сприйняття, що, у свою чергу, зробить вас хоч трохи, але щасливішим.

10. Створіть собі комфортне оточення

Перший етап створення здорових стосунків — відповідальний підхід до того, чим і ким ви наповнюєте своє життя.

Проаналізуйте всі свої зв'язки і зверніть увагу, який внесок вони роблять у ваше життя і добре самопочуття.

Ті, хто відповідально ставиться до вибору оточення, часто виявляються більш впевненими в прийнятті рішень.

11. Вчіться чогось нового

Процес отримання нових знань робить нас щасливими, це факт. Ще він допомагає продовжити наше життя і зробити його більш цікавим та насиченим, а також позбавляє від зайвих упереджень. Хочете почати з малого — навчіться в'язати, наприклад. У мережі багато навчальних роликів, так що освоїти це нехитре діло можна, навіть не встаючи з ліжка. Якщо вас приваблюють великі цілі — вирушайте на тримісячні курси веб-дизайну. Чим би ви не вирішили зайнятися, мозок в будь-якому випадку буде вам вдячний.

12. Почніть вести щоденник

Зняття напруги, розвиток творчих здібностей, підвищення впевненості в собі і заряд натхнення для досягнення цілей — просте заняття, а стільки користі.

Якщо це дається важко, не варто відразу брати зобов'язання писати щось кожен день. Важливий сам процес створення тексту, а не те, скільки разів ви цим займаєтесь. Встановіть таймер, задайте собі просту тему, наприклад «Чого я чекаю від цього дня», і пишіть все, що думаєте. Повірте, в кінцевому підсумку ви будете з нетерпінням чекати цих сеансів.