Погану екологію пов'язали з психозом


Неочікувана небезпека урбанізації. Психічні розлади частіше трапляються у підлітків, які живуть в умовах високого рівня забруднення повітря.

Так вважають вчені з Королівського коледжу Лондона повідомляє УП посиланням на CNN.

У дослідженні, яке опублікували в журналі JAMA Psychiatry, вчені збирали дані про 2 тисячі учасників, які народилися в Англії та Уельсі в 1994 та 1995 роках. 

Інформацію про дітей фіксували, коли їм було по 5, 7, 10, 12 та 18 років. 

Вчені намагалися виявити параноїдальні схильності та запитували учасників експерименту, чи чули вони коли-небудь голоси, які не чув ніхто інший, або чи здавалося їм колись, що за ними стежать. 

За словами науковців, такі насправді досить поширені симптоми можна розглядати як легку форму галюцинацій. 

Після цього вчені зібрали погодинні дані про викиди на територіях, де підлітки проводили найбільше часу (поблизу дому та школи). 

Загалом, 30% підлітків (623 особи) повідомляли, що хоча б раз відчували подібне у віці від 12 до 18 років. 

Коли дані звели, з'ясувалося, що симптоми легкого психозу значно частіше спостерігалися в учасників експерименту, які жили у найбільш забруднених районах. 

Результати не змінилися й після того, як дослідники врахували можливий вплив негативних звичок, таких як куріння сигарет або навіть вживання марихуани. 

Діти, які вдихали забруднене діоксидом азоту повітря, мали на 71% більший ризик розвитку психічних розладів порівняно з тими, які проживають у регіонах з нижчим рівнем викидів. 

Науковці попереджають, зв'язок не є причинно-наслідковим, а скоріше асоціативним. 

Крім того, на такі симптоми міг впливати і шум від постійного руху автомобілів. 

Критики дослідження кажуть, робота потенційно цікава, але потребує доопрацювання. Результати вчених можуть стати скоріше гіпотезою, яку потрібно поступово розкривати і доводити.