Похорон військового у Львові закінчився бійкою та сокирою в труні


У неділю, 26 серпня, у Львові близько сотні чоловіків у чорних футболках намагались перешкодити похованню 21-річного українського військового Мар'яна Найди.

Про це у Facebook написав колишній директор "Личаківського цвинтаря" Ігор Гавришкевич, що став очевидцем події, пише 24 канал.

На похороні Мар'яна Найди були присутні близько ста чоловіків у чорних футболках. Вони хотіли, щоб українського військового поховали за певним обрядом – з сокирою.

В їх розмові було чути про язичництво, про рунвіру та офіційно у мікрофон про те, як ховали вікінгів з мечем і сокирою, про нібито заповіт загиблого поховати його за їхнім звичаєм, бо він був їх другом. Один із чоловіків у чорній футболці таки поклав сокиру в труну і нагадав про традицію спалення, – йдеться у повідомленні Гавришкевича.

За його словами, коли отець Степан Сус просив не перешкоджати похованню, ці чоловіки у чорних футболках, які представились друзями загиблого, почали нецензурно висловлюватись і погрожували йому. Тому отець нагадав усім присутнім, що при відсутності письмового заповіту померлого обряд поховання визначають його найближчі родичі. Тож після конфлікту мати загиблого погодилась, щоб її сина поховали із сокирою у труні.

Після цього втрутилися ветерани-добровольці АТО з вимогою дати поховати за волею матері. Тоді почалася бійка. 

Дивіться відео бійки на похоронах Найди

"Аж згодом хтось викликав поліцію. Вона нікого не затримала. Питання чому? Адже дехто з нападників вів себе явно агресивно. Крім цього такі дії можна розцінювати як глум над померлим, що тягне за собою кримінальну відповідальність", – написав Гавришкевич.

Нагадаємо, 26 серпня Львів попрощався з 21-річним старшим солдатом Мар'яном Найдою – одним із чотирьох воїнів, які загинули на Луганщині у ході важкого 5-годинного бою напередодні Дня Незалежності.