Показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція».


25 вересня, о 16:30 в Театрі Кіно «Люм’єр» (Агатовий зал) відбудеться передпрем’єрний показ документального фільму «Рубіж. Грубешівська операція».

Довідково: Документальний фільм «Рубіж. Грубешівська операція» розповідає про спільну боротьбу українських та польських повстанців проти нацистів і комуністів під час та після Другої світової війни. Історія цієї боротьби – це історія двох народів, які пройшли шлях від ненависті до єднання у боротьбі проти спільного ворога – нещадної комуністичної імперії.

Глибоко символічна співпраця УПА та польської Армії Крайової найпотужніше проявилася на українсько-польському прикордонні – там, де прокотилося кілька хвиль світової війни, де під пресом НКВД та СС гинули тисячі невинних і де українців силоміць виселяли з домівок та вивозили в СРСР.

Саме там відбулася найбільш пам’ятна спільна операція послідовників АК, організації ВіН (Вольность і Нєзавіслость), та УПА – напад на контрольоване комуністами польське місто Грубешів. Завдяки спільним діям українських та польських повстанців, був розгромлений радянський гарнізон, звільнені в’язні місцевої тюрми та зірваний процес примусового переселення українців.

На презентації фільму та обговоренні буде присутній автор сценарію Тарас Лазер, а також Ірина Лазер, лідерка гурту Mavka, яка написала для стрічки власну версію пісні «Гей, соколи».