Поліцейські закликають прикарпатців не бути занадто довірливими


Прикарпатці все частіше стають жертвами шахраї.

Найчастішими шахрайськими схемами є телефонні дзвінки, операції з банківськими картками та покупки товарів через інтернет, пише пресслужба поліції Прикарпаття.

Найбільш «прибутковими» для шахраїв є громадяни, котрі намагаються отримати візу до однієї з країн. Зловмисники можуть діяти як особисто, так і в мережі. Щоб отримати візу, необхідно точно визначити країну, в яку ви маєте намір поїхати, мету і характер поїздки, а також терміни перебування в цій країні. Після чого звернутись у консульство цієї держави. Сьогодні майже кожне консульство має свій сайт, на якому можна знайти візову анкету, а також повний перелік документів, необхідних для отримання візи та графік прийому громадян. Практично у всіх консульствах країн отримання візи вимагає особистої присутності громадянина.

Шахрайства, пов'язані з покупками через мережу інтернет. Низка ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата, відразу повинна насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається з нічим. Основне правило покупок в інтернеті – передоплату вносіть тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

Шахрайства, пов'язані з продажами через мережу інтернет. Продаючи товар через інтернет, за допомогою бірж оголошень також можливо стати жертвою шахрая. Під приводом оплати вашого товару шахрай буде намагатися взнати усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб вберегти себе від збитків необхідно запам’ятати наступні прості правила: Для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV код (знаходиться на зворотній стороні картки); Для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень, які надходять на вашу картку та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.

Крім того, пам’ятайте, що конфіденційні дані щодо ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть банківським працівникам. Вони не можуть запитувати у вас паролі входу до вашого електронного кабінету, пін-код картки, CVV-код тощо. Цю інформацію маєте знати тільки ви! Намагайтеся не сплачувати наперед за товар, придбаний за допомогою мережі Інтернет. Скористайтеся послугами післяплати або так званої «захищеної оплати». Будьте обачними. Не дайте себе ошукати і не дозволяйте пройдисвітам збагатитися за ваш рахунок!

Інтернет-жебрацтво. В Інтернеті можуть з'явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих дітей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей. Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з'ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати - передавати гроші чи ні.

6. Ви виграли цінний приз. В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як «фейкові» розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення що ви стали призером розіграшу, призом в якому є цінний приз, який ви можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію, тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте здійснивши передоплату жодного призу ви не отримаєте.

7. Шахрайство відрізняється здатністю швидко змінювати форми прояву і проникати практично в усі сфери соціального життя. Не виняток і область працевлаштування. Ніколи не співпрацюйте з тими людьми, які вимагають за ваше робоче місце внесок. Навіть якщо сума видається незначною - це все одно обман, адже справжньому роботодавцю потрібні працівники, а не їх гроші.

Стаття 190 ККУ «Шахрайство» передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Кілька порад, як вберегтися від шахраїв:
- Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
- Зробіть «паузу», якщо потенційний шахрай повідомляє, що сталося щось погане з вашими рідними.
- Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
- Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
- Не перераховуйте кошти на чужі карткові рахунки.
- Не впускайте незнайомців до помешкань.
- Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.
- Вимагайте пред’явити документи, якщо до вас прийшли і представляються працівниками держустанов.

Якщо стали жертвою шахраїв, повідомте про це в поліцію за телефоном «102».