Поліція закликає прикарпатців у час свят не зловживати алкоголем


В зв'язку з настанням новорічних та різдвяних свят правоохоронці Івано-Франківщини звертаються до водіїв не сідати за кермо у стані сп’яніння і не зловживати спиртними напоями, бо через це виникають конфлікти, які інколи призводять до непоправних наслідків.

Випив – не сідай за кермо

Звертаємось до усіх керманичів: кожен має змогу вплинути на ситуацію на дорозі і не допустити, щоб родич чи знайомий у стані, нехай навіть легкого, сп’яніння сів за кермо. Попри все, безпека на дорогах залежить найперше від самих водії.

Сьогодні, згідно iз законодавством, за керування транспортним засобом у нетверезому стані для водіїв передбачений штраф у розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування на один рік. За повторне протягом року порушення накладається штраф у розмірі 20 400 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки. Водіям, які уже двічі протягом року притягувалися до відповідальності за водіння у нетверезому стані, і знову вчинили таке порушення загрожує штраф у розмірі 40 800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років.

Слід нагадати, що 22 листопада 2018 року Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у п'яному вигляді. Законом внесено норму до Кримінального кодексу (до статті 286-1) щодо керування транспортом у стані сп’яніння, це діяння віднесено до кримінального проступку. Відтепер нетверезим водіям загрожує від 17 до 34 тисяч гривень штрафу та позбавлення прав на термін до 3 років, а за повторне правопорушення - штраф 51 тисяча гривень. Закон про нові штрафи для нетверезих водіїв стане чинним з 1 січня 2020 року.

Ми проти домашнього насильства

Проблема домашнього насильства, на жаль, залишається особливо актуальною. Часто до нього призводить зловживання спиртними напоями. Домашнє насильство – будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного спрямування, а також погрози вчинення таких діянь.

За 10 місяців поточного року на Прикарпатті зареєстровано 2573 заяв та повідомлень про вчинення такого правопорушення. Складено 2350 адмінпротоколів за ст. 173-2 КУпАП. По 31 випадку розпочато досудове розслідування.

Нагадаємо, з 7 січня 2018 р. в дію вступив новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який суттєво посилив відповідальність за такі дії. Починаючи з  січня 2019 року почне діяти кримінальна відповідальність за вчинення систематичного домашнього насильства, що передбачатиме покарання у вигляді позбавлення волі до 2 років. Тож до того часу по факту вчинення домашнього насильства із кривдником та потерпілою стороною проводиться бесіда профілактичного характеру, під час якої роз’яснюється їм Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Також за фактом складається адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП.

Інформуємо, що крім лінії  «лінію 102» є спеціальні номери телефонів по протидії домашньому насильству. Йдеться про Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства: 0 800 500 335; 116 123 – з мобільного; національна дитяча «гаряча лінія»: 0 800 500 225; 116 111 – з мобільного.

Сектор комунікації Івано-Франківської області