Політолог Олег Білоус: «Питання Юлії Тимошенко – передусім юридичне питання, яке має бути вирішено суто у правовому полі»


На сьогодні питання підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, в основному, мусується довкола ситуації із ув’язненням Юлії Тимошенко.

Як українська сторона, так і представники ЄС постійно наголошують на тому, що цю проблему потрібно якось вирішити. Це питання тривалий час є темою різних політичних шоу і аналітичних дискусій.

Безумовно, що для державних інституцій, це – передусім юридичне питання, яке має бути вирішено суто у правовому полі. Українське законодавство поки що, при всьому бажанні зацікавлених сторін, не дає чіткого механізму вирішення цієї проблеми.

Але є тут й інший аспект. Прямі соратники Юлії Тимошенко, які дуже чітко на останніх виборах декларували, що все зроблять для її звільнення, фактично нічого для цього не роблять. Окрім політичних заяв, представники опозиції не запропонували юридично вивіреного механізму зміни законодавства задля вирішення проблеми Тимошенко. За тривалий час дискусій довкола асоціації  і Тимошенко, вважаю, можна було знайти різним політичним силам спільний механізм правового врегулювання цієї проблеми, адже всі декларують євро інтеграційні прагнення.

Теперішня єдність політичної еліти довкола євроінтеграції поки що не використана опозиційними силами і соратниками Юлії Тимошенко задля врегулювання цього делікатного питання, яке було, ще раз підкреслюю, магістральним під час виборчої кампанії 2012 року. Тому, складається враження, що найбільше зацікавлений у вирішенні питання Юлії Тимошенко Президент Віктор Янукович. Адже, він, як глава держави і буде нести відповідальність за усі наслідки підписання чи не підписання Угоди про асоціацію.

Можливо, лідери опозиції, і не зацікавлені у тому, щоб це вирішити. Більше того, якщо відштовхуватися від недалекої нашої політичної історії, то в 2010 році між першим і другим турами президентських виборів, кандидати в президенти, які тепер представляють опозиційні структури завуальовано виступили на підтримку нині діючого Президента і не підтримали Юлію Тимошенко, заявляючи, що не підтримують ні Януковича, ні Тимошенко. Напевно їм комфортніше у вічній опозиції…