Половині мов світу загрожує зникнення протягом 10 років


21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започатковано у листопаді 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.

Його мета - звернути увагу на зникаючі мови, підтримати мовне та культурне різноманіття. В цей день наголошують на захисті мови як культурної спадщини кожної національності.

Цього дня у 1952 році у тодішній пакистанській провінції Бангладеш, влада жорстоко придушила демонстрацію. Люди виступали проти урядової заборони на використання їхньої рідної бенгальської мови. Відтоді щороку у Бангладеші вшановують полеглих за рідну мову, пише сайт Gazeta.ua з посиланням на mala.storinka.org.

У 1971 році Бангладеш став незалежним. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Рідна мова - важливий елемент культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь. Дозволяє передати їх нащадкам.

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, народу втрачає культуру і самобутність.

Із 6 тис. мов, половина може зникнути протягом 10 років. Тому ЮНЕСКО підтримує мови як ознаку культурної приналежності особи. Вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

В Україні у 2002 році було видане розпорядження "Про відзначення Міжнародного дня рідної мови" – "для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України".