Польща не хоче відновлювати українські зруйновані пам'ятники


Вісім українських пам'ятників, які були зруйновані у Польщі, досі не відновлені.

Про це в ефірі «5 каналу» розповів віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, який представляє Україну в українсько-польській комісії з історичних питань.

«Ми передали польській стороні конкретний перелік восьми пам'ятників. Хочу наголосити, що два із зруйнованих пам'ятників були легальними на території Польщі, але досі не відновлені», – сказав Розенко. 

Віце-прем'єр наголосив, що Україна просить польську сторону незалежно від статусу пам'ятників забезпечити їхній належний захист або їх відновлення у випадку їх пошкодження або вандалізму. 

Розенко додав, що в Україні 95% польських пам'ятників є нелегальними, і у випадку руйнувань польських місць пам'яті Україна проводить відповідні слідчі дії.

«95% польських пам'ятників в Україні є незаконно або встановлено, або неузаконена їхня правова основа. Але це не означає, що ми за них не відповідаємо і в разі їх руйнування ми не здійснюємо жодних кроків. Ні, ми їх охороняємо, ми їх відновлюємо, ми проводимо розслідування, коли це стосується актів вандалізму, незважаючи на статус», – сказав він.