Польська мисткиня, надихнувшись Карпатами, презентувала виставку одягу


У Коломиї презентували виставку “Панни – Мадонни – Гуцулки” відомої польської мисткині Дороти Сак.

На експозиції представлено 9 монументальних костюмів, які є філософсько-поетичними образами українських горян, йдеться в сюжеті НТК.

Польська художниця неодноразово відвідувала Карпати, саме ці поїздки і надихнули її на створення колекції.

“Гуцульщина з дитинства була для мене магічним регіоном і лише в 2007 я отримала нагоду вперше відвідати цю місцину, аби побачити, як в реальному житті виглядає одяг гуцулів. Побачивши усе це безпосередньо, я була надзвичайно вражена усім, що люди роблять – кераміка, пісні, архітектура. Тоді захотіла, аби це культурне багатство побачили далеко за межами Гуцульщини й України”, – розповідає Дорота Сак.

Свою виставку жінка презентувала вже у Самборі та Львові, а також двічі у Польщі. Цікаво, що після кожної виставки в Україні, дизайнерка доповнює колекцію новими образами або ж автентичними гуцульськими деталями.

“На першій виставці у Самборі я представила лише чотири моделі. Тоді це, насамперед, була робота з формою та текстурою – у тих моделях було мало гуцульських автентичних акцентів. Згодом з’явилися китиці, в’язані елементи, різноманітна тканина",- каже пані Дорота.