Поляк, який намагався вивезти військовий двигун, заплатить штраф


Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо громадянина Польщі, який незаконно намагався вивезти дизельний двигун до бойової машини піхоти БМП-2.

Обвинувачений вступив в злочинну змову із громадянином Російської Федерації, особою матеріали кримінального провадження відносно якого виділено в окреме провадження, перемістити через державний кордон України товар військового призначення без отримання у встановленому порядку передбаченого законом дозволу, пише газета Галичина.

«У листопаді 2019 року обвинувачений вирішив придбати в Україні дизельний двигун марки «УТД-20С1» для встановлення його на бойову машину піхоти БМП-2, яка знаходиться у власності його знайомого у Федеративній Республіці Німеччині. Здійснюючи моніторинг оголошень за допомогою комп’ютера на сайті оголошень «OLX», обвинувачений виявив оголошення особи матеріали кримінального провадження відносно якого виділено в окреме провадження під іменем «Сергій» про продаж ним двигуна марки УТД-20 та номер телефону оператора мобільного зв`язку. Поляк зателефонував на вказаний номер телефону. В розмові він домовився з особою матеріали кримінального провадження, відносно якого виділено в окреме провадження про реалізацію останнім у с. Майдані Тисменицького району Івано-Франківської області дизельного двигуна марки «УТД-20С1» для встановлення його на військову техніку», - йдеться у вироку суду.

При цьому, обвинувачений та «Сергій» знали та усвідомлювали, що дизельний двигун марки «УТД-20С1» належить до товарів військового призначення, для його міжнародної передачі та переміщення через митний кордон України необхідно отримати відповідний дозвіл Державної служби експортного контролю України.

Поляка затримали в пункті пропуску «Шегині» під час його спроби перетнути кордон на автомобілі з підробленими документами на військовий двигун.

В судовому засіданні поляк в повній мірі визнав свою вину, у вчиненому щиро розкаявся. Зокрема обвинувачений зазначив, що в процесі оформлення документів на переміщення згаданого двигуна через кордон було допущено порушення українського законодавства, відповідно до змісту обвинувального акта. Обвинувачений просив суд затвердити угоду про визнання винуватості.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 17 грудня 2019 року, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Івано-Франківської області Петрівим Андрієм Ігоровичем.

Суд визнав поляка винним та призначив покарання у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень.

Вирок виніс суддя Олег Лазарів