Поляки презентували на Прикарпатті інноваційний спосіб ущільнення дамб


Представники польської компанії «Geopartner» презентували свою розробку для збереження дамб на річках.
Як зауважив начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Роман Михайлюк, досвід польських колег можна застосувати для покращення експлуатаційних характеристик споруд.

На зустрічі були присутні представник компанії Geopartner Яцек Славінський, директор Центру європейської інтеграції Генадій Микитка, голова басейнової ради Дністра, проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик.

Як пояснив Яцек Славінський, їхня розробка дозволяє глибоко ущільнювати основу існуючих дамб не розбираючи їх. Тіло дамби укріплюють за допомогою вібрацій частотою від 5 до 20 тис. Гц. Інноваційність цього методу полягає в тому, що вібрації підбирають залежно від типів порід, які є в основі дамби.

Загалом весь процес укріплення, за словами представника компанії, складається з чотирьох етапів. На першому етапі проводиться геологічне вивчення, опісля лабораторне дослідження порід. Тільки на третьому етапі за допомогою спеціальної установки відбувається утрамбовування порід. Вкінці ще раз перевіряють результати. Яцек Славінський також продемонстрував відео, на якому видно, як працює установка.

Проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик зауважив, що геологічні дослідження на першому етапі в нас могли б проводити в університеті нафти і газу.

За результатами зустрічі було прийнято рішення більш детально вивчити можливості застосування цієї технології на дамбах басейну Дністра.