Поляки відкриють свій музей в Галичі


На римо-католицькій парафії у Галичі, кс. Яцек Валігура реалізував проект створення з основ музею присвяченого видатній постаті блаженного Якуба Стрепи.

Завдяки фінансовій підтримці Сенату Республіки Польща, при співучасті Фундації „Допомога полякам на Сході”, повстало вже друге місце в архідієцезії, після архідієцезійного музею у Львові, де виставляються цінні історичні предмети, пише сайт Галич.

В рамках проекту були підготовлені бібліографічні матеріали на тему святих та священиків Львівської Архідієцезії, Перемишльської та дієцезії Ясси, які пережили важкі часи радянської влади. Завдяки підтримці з Польщі, придбано рекламні матеріали, обладнання у вигляді меблів, спеціального освітлення виставки та мультимедійний проектор.

Музей будуть прикрашати репродукції 18 картин святого. У виставкових залах також буде місце для антикварних предметів із сусідніх храмів, наприклад, парафіяльні книги. Вони є цінною матеріальною спадщиною, але через їх стан вони більше не можуть бути використані віруючими. Отже, було прийнято рішення про передачу їх музею в Галичі.

Можливо, цей цікавий проект буде служити натхненням, і подібні проекти буде створено в інших місцевостях. У багатьох містах, на східних рубежах, у польських громадах збереглися пам’ятні речі, які варто зробити доступними для широкої аудиторії.