Помер професор прикарпатського національного університету Володимир Костів


23 грудня на 64-му році життя помер професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Костів.

"Ректорат, профспілковий комітет, колективи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника,  Педагогічного факультету та кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи сумують з приводу смерті колеги та висловлюють щирі співчуття рідним і близьким покійного", - йдеться на сторінці ПНУ.

Панахида відбудеться 24 грудня о 17:00 годині в селі Угринів (вул. Солов’їна, 35). Виїзд автобуса з двору університету о 16:00 годині.

Чин похорону відбудеться 25 грудня о 13:00 год. в с. Угринів.

Довідково: Костів Володимир Іларійович народився 29 січня 1955 року в с. Трудолюбівка Монастириського району Тернопільської області. З 1975 по 1980 рік навчався на історико-педагогічному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника, який закінчив із відзнакою. З 1980 працював на різних посадах в цьому ж інституті, з 1992 р. – Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника. Був лаборантом кафедри політичної економії, заступником декана історико-педагогічного факультету, асистентом і доцентом кафедри педагогіки і методики виховної роботи; заступником директора, а потім провідним науковим співробітником Науково-методичного центру “Українська етнопедагогіка і народознавство” АПН України і Прикарпатського університету імені В. Стефаника; з березня 2001 р. очолював Науково-дослідний центр “Педагогіка і психологія вищої школи” Інституту вищої освіти АПН України і Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Закінчивши в 1987 р. аспірантуру НДІ загальних проблем виховання АПН СРСР (м. Москва), а також у 1998 р. Прикарпатський національний університет за спеціальністю “Практична психологія в галузі освіти” працював доцентом кафедри загальної та експериментальної психології, педагогічної та вікової психології, а також заступником декана філософського факультету. З жовтня 2006 року – професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Ним вперше в родинній фамілогії розроблена типологічна класифікація нуклеарних сімей, побудована з використанням компонентів основи родинних взаємовідносин, захищена одна з перших кандидатських дисертацій, присвячених проблематиці неповних сімей, видано низку праць з проблем родинної педагогіки і психології, як особисто, так і в співавторстві зі своїми аспірантами та здобувачами. Основними працями Володимира Костіва є: індивідуальні роботи – “Народно-педагогічні ідеї минулого у формуванні сучасного сім’янина” (1996), “Методика виявлення рівня моральної вихованості дітей із неповних сімей” (1996), “Консультативна робота з проблем родинного виховання у неповній сім’ї” (1998), “Моральне виховання дітей із неповних сімей” (2001); колективна монографія – “Дослідження креативної культури особистості старшокласника” (2007); роботи в співавторстві – “Виявлення готовності майбутніх виховників до педагогічної взаємодії з дитячими громадськими об’єднаннями” (1997, співавтор Б. Ковбас)), “Родинна педагогіка: У 3-х т.: Т. 1. Основи родинних взаємовідносин; Т. 2. Основи родинного виховання” (2002, 2006, співавтор Б. Ковбас) та ін.; редагування збірників – “Родинні взаємини і проблеми виховання дітей” (1995), “Методи дослідження ціннісних орієнтацій учнівської молоді” (1997), “Педагогічна співпраця вчителів і батьків” (1997), “Українознавство у педагогічному процесі освітніх установ” (1997), “Формування правової культури школярів” (1998), “Історія Угринова: Нариси з історії села Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області” (2000), “Формування сім’янина в процесі засвоєння учнями знань з історії” (2001) “Формування громадянської культури особистості (культурологічно-синергетичний підхід)” (2015) “Дослідження проблем громадянської культури особистості культурологічно-синергетичний підхід” (2016) “Психолого-педагогічний супровід дітей із неповних сімей: партнерська взаємодія” (2016) “Формування адекватного материнського ставлення до дитини в позашлюбній сім’ї ” (2017) та ін.