Понад 70 мільйонів гривень - розмах земельної корупції на Івано-Франківщині


Фактор "корумпованого чиновника" залишається поширеним явищем у земельній сфері. Про це свідчать офіційні дані прокуратури Івано-Франківської області за 2018 рік.

Чим вища роль чиновника в розпорядженні державними землями, тим більше варіантів зловживань службовим становищем у нього виникає. А чим більше таких земель — тим більшого розмаху може набути корупційна діяльність. 

Так, згідно з інформацією, наданою прокуратурою Івано-Франківської області  на журналістський запит щодо порушень в земельній сфері, упродовж 2018 року органами прокуратури до суду скеровано 89 позовів в інтересах держави. Судами задоволено 25 позовних заяв на суму 76,3 млн. грн.

Внаслідок вжитих заходів у державну та комунальну власність уже повернуто понад 374 га земель.

І це лише офіційна інформація про документально доведені епізоди. Якщо порівняти ці дані з публічною інформацією про обласний бюджет, то дані Прокуратури означають, що масштаби земельної корупції - не якийсь дріб'язок. Сума, на яку задоволено 25 позовів, на 31 млн грн більша, ніж передбачено в обласному бюджеті на Управління спорту Івано-Франківської ОДА (45 млн грн) і становить майже 55%  запланованих видатків на Департамент соціальної політики ОДА (140,1 млн грн).

Корупція залишається невід’ємною складовою земельних відносин в країні. Мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення породжує «схеми», щоб його обійти. А відсутність «цивілізованого» ринку землі спонукає чиновників користуватись ситуацією, вимагаючи хабарі за незаконне "безоплатне переведення земель з державної власності у приватну, за передавання ділянок у користування за низькими орендними ставками, за надання їх в оренду з правом подальшого набуття права власності, за свої послуги використання службового становища для заволодіння ділянками.