Популярні народні методи від застуди, які зроблять тільки гірше


Осінь – сезон застуд та ГРВІ, які ми часто лікуємо не медикаментами, а бабусиними методами.

Однак не всі вони дієві! До вашої уваги найпопулярніші народні засоби лікування, які ми даремно використовуємо ще з дитинства, пише Максимум.

Горілка з перцем

Кожен з нас хоча б раз чув пораду випити горілки з перцем під час хвороби. Деякі навіть впевнені, що цей метод – єдиний в боротьбі із застудою. Але чи так це?

Коментар лікаря:

"Лікувати цим алкогольним напоєм застуду безглуздо, адже це призведе лише до сп'яніння і абсолютно не посприяє одужанню. Цей спосіб лікування походить з часів відсутності лікарського забезпечення. Звідси ж омана, що горілка має "знезаражувальний" ефект, а перець виступає в ролі чарівного екстракту. До слова, крім боротьби із застудою, коктейлем з горілки з сіллю деякі примудряються лікувати гострі кишкові інфекції, чого категорично не можна робити!"

Гарячий чай і молоко з медом

Цим чарівним напоєм ми починаємо лікуватися ще в дитинстві і використовуємо рецепт досі. Схоже, зараз доведеться про нього забути.

Коментар лікаря:

"Нічого поганого в цьому методі немає, проте й ефекту особливого також не спостерігається. Короткочасне поліпшення є лише суб'єктивним відчуттям".

Сік часника замість назальних крапель

Цей метод більше схожий на тортури, ніж на лікування, однак також дуже популярний. Все просто: щоб вилікувати застуду, потрібно закапати в ніс розчин з соку часника і води.

Коментар лікаря:

"При закапуванні в ніс "часником" або іншим подібним розчином спочатку слід проконсультуватися з лікарем, адже нежить – поняття широке. І якщо при вірусному перебігу риніту, а також при приєднанні бактеріальної інфекції та розвитку синуситів застосування крапель "часнику" ще більш-менш виправдано (і то з великою обережністю), то при наявністю мікротравм, виразок на слизовій носа і гострих захворюваннях респіраторної системи (бронхіальна астм тощо), а також при вазомоторному і алергічному риніті такий метод категорично заборонений!"

Часник - не суперліки! - фото 285822
Гірчиця

Ще один в прямому сенсі народний препарат. У гірчиці парять ноги, її їдять, щоб "вигнати хворобу"... Дізнаємося, наскільки це небезпечно.

Коментар лікаря:

"При надмірному вживанні гірчиці може з'явитися задишка, прискорене серцебиття, перебої в роботі серця, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, поява опіків слизової порожнини рота і глотки і навіть втрата свідомості. Ефірні олії в складі гірчиці можуть спровокувати розвиток дерматитів. Сама ж гірчиця спричиняє надмірне виділення шлункового соку, що призводить до підвищення апетиту, тому цей продукт ще й протипоказаний людям з ожирінням".

Чорний перець для чхання

Перевіряємо ще один метод. Подейкують, що вигнати хворобу з організму допоможе чхання. А викликати його може чорний перець, достатньо лише гарненько його понюхати.

Коментар лікаря:

"Нюхати перець, щоб викликати чхання, і в принципі використовувати це як метод лікування теж не варто, адже подібна "терапія" цілком здатна спровокувати появу ускладнень – аж до гострої нестачі повітря (через надмірне вдихання). Для дітей такий спосіб взагалі небезпечний!"

Перець чилі

Хочеш вигнати з організму застуду – їж перець чилі! Причому чим сильніше хворієш, тим більше перцю ти повинен вжити.

Коментар лікаря:

"З одного боку, користь цього продукту незаперечна: за рахунок діючої речовини, що додає пекучий присмак – капсаїцину, перець має низку таких корисних властивостей, як протизастійний, відхаркувальний і антикоагулянтний ефект. Крім того, він знижує рівень холестерину, виступає в ролі антиоксиданта, уповільнює процеси старіння, містить В-каротин і вітамін С.

Спеції небезпечні при застуді - фото 285821
Однак пацієнтам з виразковою хворобою шлунка слід утриматися від усього гострого і прибрати з раціону гострі спеції і сам чилі. Стосується це і використання цього продукту при застуді. Перш ніж щось вживати, подумайте, чи не викличе перець додаткове навантаження на організм, який і без того ослаблений в період боротьби з інфекцією".

Полоскання горла розчином соди з сіллю

Цей рецепт – хіт лікування всіх часів і народів! Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка жодного разу не полоскала горло такою сумішшю. Невже і вона не лікує, а калічить?

Коментар лікаря:

"Полоскання горла розчинами соди та солі не рекомендується, оскільки такий метод з інфекцією насправді не бореться. Суб'єктивне відчуття поліпшення відбувається завдяки тимчасовому зняттю набряку горла і тим самим зниженням болю. Крім того, такі методи небезпечні утворенням мікротравм в ділянці запалення, появою подразнення і продовженням термінів захворювання".