Пора множити сміття на "нуль"


Понад 44,7 мільйона тонн – саме така сукупна кількість відходів, утворених у результаті економічної діяльності підприємств і організацій та у домогосподарствах, зберігається згідно з відповідними звітами Головного управління статистики в області (на початок 2018-го) у спеціально відведених місцях чи об’єктах всіх класів небезпеки в містах та районах Івано-Франківщини.

Причому лише торік у регіоні накопичилося й додалося до загального обсягу нагромадженого сміття майже два мільйони тонн непотребу, що на 13,4 тис. т більше, ніж 2016-го, пише газета Галичина.

Тенденція до наростання цих «показників» триває й нині. Правда, водночас у суспільстві набирає обертів і рух спротиву їй. У минулому випуску «Прикарпаття екологічного» в «Галичині» за 30 серпня ми вже розповідали про здійснення на Івано-Франківщині у квітні – травні цього року першого етапу екологічно-просвітницького проекту «Менше сміття – краще життя», покликаного сприяти реалізації в області Національної стратегії поводження з відходами, ухваленої Кабміном торік у листопаді, зокрема підвищити рівень обізнаності жителів області щодо правильного поводження з побутовими відходами та пожвавити процес впровадження сортування сміття в селах та містах краю.

Таку суспільно значущу акцію, що мала неабиякий резонанс, провели управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, ГО «Громадський центр «Еталон», департамент освіти, науки та молодіжної політики ОДА, бюро УГКЦ з питань екології. А ще ж і всеукраїнська молодіжна громадська організація «Фундація регіональних ініціатив» за підтримки міжнародного руху «Let’s Do It! World» і – знову ж таки – управління екології та природних ресурсів ОДА проводили в нашому краї протягом 10 – 31 травня екомарафон «NO TRASH: помнож сміття на нуль» задля запровадження в повсякдення галицького суспільства роздільного збирання твердих побутових відходів як у домогосподарствах, так і в установах, а в перспективі й сортування та утилізації сміття, накопиченого на полігонах і звалищах.

Ці й інші заходи викликали відповідне зацікавлення передусім в органах місцевого само­врядування, відповідальних згідно з чинним законодавством за організацію в містах і селах правильного поводження з ТПВ – роздільного збору відходів з вилученням з них насамперед ресурсо-цінних компонентів, і спонукали їх до дій на належне впорядкування підвідомчих територій та виконання Закону «Про відходи», що забороняє вивозити на полігони несортоване сміття.

Однак найкраще розповісти про це мовою цифр. Скажімо, торік на раціональне використання і зберігання відходів виробництва і ТПВ з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (ОФОНПС), який є головним джерелом фінансування заходів у сфері поводження з відходами, було виділено кошти на придбання де­в’яти одиниць спецтехніки для збору побутових відходів у низці населених пунктів області. Цього ж року згідно з рішенням 22-ї сесії (22 червня) обласної ради з ОФОНПС профінансовано відповідно до заявок сільрад ОТГ й інших органів місцевого самоврядування закупівлю для них уже 15 сміттєвозів та іншої спецтехніки. А ще з Фонду виділено, як і торік, понад сім мільйонів гривень на закупівлю обладнання (контейнерів) для збору побутових відходів переважно в сільській глибинці.

Значно промовистіше ці цифри виглядають на тлі такої картини. Послуги зі збору і транспортування сміття в області надають понад  40 спеціалізованих підприємств, які експлуатують для цього 130 одиниць спецтранспорту для перевезення відходів. Проте більшість цієї техніки інтенсивно використовують понад 10 років, тож рівень її зношеності становить понад 75 відсотків. Отже, придбання нових сміттєвозів – одна з найбільш насущних потреб житлово-комунальних господарств прикарпатських міст і сіл.

Обнадійливою в сенсі виконання в області державницьких директив щодо налагодження правильного поводження з ТПВ стала така подія регіонального значення. У червні цього року на полігоні в Рибному під Івано-Франківськом, на який звозять відходи чи не з третини області і який заповнено вже на добрих 70 відсотків, відкрили сортувально-подрібнювальний комплекс для сортування ТПВ. Вартість лінії, придбаної ще торік, сягнула 12 млн. гривень. Половину цих коштів виділили з міського бюджету, і стільки ж – із ОФОНПС.

За словами голови обласної ради Олександра Сича, відкриття такого сміттєпереробного об’єкта – лише півкроку до вирішення проблеми засміченості краю, яка за важливістю десь на другому місці після проблеми розбитих і поруйнованих авто­шляхів та інших доріг. «Якщо ми хочемо розвивати туризм на Прикарпатті, — маємо зробити область чистою. Тож наступним кроком має бути сміттєпереробний завод», – зазначив він на офіційному відкритті сортувальної лінії в Рибному.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків додав, що влада обласного центру вже працює над виділенням восьмигектарної земельної ділянки під будівництво підприємства з утилізації сміття. Правда, за приблизними підрахунками, спорудження такого заводу обійдеться в 600 з гаком мільйонів гривень. Тим-то без потужних інвестицій в цьому ділі не обійтися. Отже, крім пошуку земельної ділянки, під будівництво сміттєпереробки ще потрібно знайти інвестора.

Наразі ж у Рибному на недавно запущеному конвеєрі відбирають з масивів сміття пластик, папір, брухт, скло й інші ресурсо-цінні компоненти, які відтак збувають. До речі, на тутешньому полігоні ТПВ коштом міського бюджету м. Івано-Франківська встановили й обладнання для вагового контролю та обліку сміття, що потрапляє на об’єкт. А також облаштували систему дегазації полігону. Зібраний газ спалюватимуть для отримання електроенергії.

Торік на кошти з обласного екологічного фонду виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво полігонів ТПВ «Гіракова яма» у Тлумачі та «Сміттєзвалище» у Брошневі-Осаді на Рожнятівщині із облаштуванням тут сміттєсортувальної лінії. А цього року в ОФОНПС передбачено видатки на запланований початок робіт у цьому селищі. За екологічні кошти передбачено провести й комплекс робіт з розширення споруд для складування побутових відходів в урочищі «Деренівка» на території Котиківської сільської ради на Городенківщині. Заплановано на цей рік придбати коштом ОФОНПС сортувальний комплекс (лінію) для сортування ТПВ на території Яремча вартістю 1,2 млн. гривень.

Власне, за рахунок екологічних коштів обласного бюджету, фінансів місцевих скарбниць та власних коштів підприємств було реалізовано й низку інших заходів із поліпшення ситуації в області щодо поводження з побутовими відходами. Зокрема виготовлено проектно-кошторисні документації для будівництва полігону ТПВ в урочищі Віливка на землях селища Перегінського Рожнятівського району та на реконструкцію полігону в місті Долині. Також розроблено проект рекультивації сміттєзвалища в Бережниці на Верховинщині та проведено часткову рекультивацію полігону у Пневі на Надвірнянщині.

Правда, не всюди ініціативи органів місцевого самоврядування, спрямовані на очищення підвідомчих територій від сміття, вдається втілити в життя. Скажімо, в Надвірнянській міській раді виготовили робочий проект з будівництва полігону ТПВ і сміттєсортувальної лінії в урочищі «Чобіток» поблизу райцентру загальною кошторисною вартістю майже 73 мільйони гривень. Навіть виділено земельну ділянку площею понад 9,7 га під облаштування такого об’єкта та зареєстровано право власності на неї. Але проти реалізації проекту виступили жителі с. Назавизова цього ж районуѕ

Ще одним аспектом проблеми засміченості області, яка увиразнює потребу налагодження правильного поводження з ТПВ, виступає таке «громадське» явище, як стихійні сміттєзвалища. Вони хоч і спонтанно, зате із завидною регулярністю з’являються то тут, то там, наче гриби після дощу. і боротьба з ними, яку з ініціативи управління екології та природних ресурсів ОДА в області ведуть із 2016 р., – це ще один вектор зусиль заради очищення довкілля з боку органів влади та місцевого самоврядування, екологів і громадських активістів. Скажімо, протягом  2017-го фахівці міських рад міст обласного значення та сільрад ОТГ виявили 895 стихійних сміттєзвалищ, з яких ліквідовано 841. А, приміром, лише впродовж першого кварталу 2018-го знайшли 144 нові такі місцини, куди жителі міст і сіл «несанкціоновано» виносять чи вивозять відходи, і теж ліквідували 117 із них. інформацію ж про наявність неліквідованих сміттєзвалищ щокварталу управління екології направляє до Державної екологічної інспекції для реагування.

Варто також підкреслити, що для вибору найбільш оптимальної моделі поводження з ТПВ в області останніми роками Івано-Франківська міська рада й ОДА співпрацюють з данською компанією RAMBOLL у рамках проекту Європейського банку реконструкції та розвитку «Підтримка інвестицій у систему сталого управління твердими побутовими відходами та їх переробки в Україні». Наприкінці червня в ОДА отримали від представників ЄБРР звіт за результатами цієї співпраці та посібник з налагодження міжмуніципального співробітництва у сфері поводження з ТПВ в Україні. Крім цього, триває співробітництво з фахівцями урядового рівня із Нідерландів, які напрацьовують стратегію поводження з відходами для області.

Та все ж попри ці й інші зрушення питання поводження з відходами на території області потребує негайного, хоч і поступового, зате неухильного й послідовного вирішення, вважають в управлінні екології та природних ресурсів ОДА. Причому тут необхідний системний, комплексний і раціональний підхід, зусилля органів місцевого самоврядування та виконавчої влади всіх рівнів. Загалом для досягнення поставлених завдань треба виробити стратегічний план дій, який враховуватиме специфіку території області, зокрема її гірської частини, а також визначить першочергові та довготермінові цілі.

Головне ж – домогтися в найближчій перспективі істотного зменшення  валу відходів, який щодня надходить на полігони ТПВ і сміттєзвалища в регіоні. і головно – через поступове налагодження всюди роздільного збирання «свіжих» відходів. Паралельно ж належить оснастити сортувальними комплексами всі об’єкти, на які роками доставляли й тепер звозять сміття.

Проте зрозуміло, що без підведення масштабної бізнесової основи під ці два рівнозначні напрями зусиль як органів місцевого самоврядування різних рівнів, так і структурних підрозділів державної виконавчої влади в районах домогтися мети буде доволі складно. Та наразі відбором ресурсо-цінних компонентів із сміттєвого валу, який у регіоні щодня «продукують» підприємства, установи, організації й домогосподарства, займається на всю Івано-Франківщину лише 15 суб’єктів підприємницької діяльності. Від продажу брухту, пластику, скла тощо, видобутих зі сміття, вони мають належні прибутки. Але цієї роботи ще, як мовлять, непочатий край, тож її вистачить на багатьох ділових людей, охочих узятися за таку справу.