Потяг для людей: Мешканці Франківська захищають потяг


Мешканці Івано-Франківська захищають потяг

Вже вдруге ДТГО «Львівська залізниця» хоче «відрізати» залізничний зв’язок Прикарпаття з Буковиною та Волинню. У новому розкладі, який вступить у дію 26 травня, відсутній найпопулярніший потяг, що перетинає з півночі на південь всю Західну Україну: № 667/668 «Ковель-Чернівці». Тепер жителям Чернівців та Івано-Франківська буде надзвичайно складно добратись до Волині і Львова.

У вівторок, 21 травня, громадські активісти Івано-Франківська розпочали кампанію "Потяг - для людей", яка має на меті повернути вищезгаданий потяг. Минулого року через тиск медіа і звернення до керівника залізниці поїзд повернули. «Сьогодні ми починаємо збирати підписи у 4-ох областях: Івано-Франківській, Волинській, Львівській та Чернівецькій і направляти звернення до керівника "Львівської залізниці" Богдана Піха та ОДА, щоб вони порушили ці питання", - розповів організатор кампанії Тарас Случик під час брифінгу, який відбувся просто на Івано-Франківському залізничному вокзалі.

В офіційній відповіді на запит активістки з Луцька Марії Доманської дирекція "Львівської залізниці" підтвердила, що поїзд "Ковель-Чернівці" таки скасують з 26 травня, і порадила добиратися до місця призначення з пересадками. Фактично, Прикарпаття і Волинь будуть відрізані від інших частин країни. Минулого року "Львівська залізниця" відмінила щонайменше три потяги, які сполучали Івано-Франківськ та Львів, внаслідок чого сполучення між обласними центрами відчутно ускладнилось. Зокрема, немає комфортних вечірніх рейсів зі Львова до Івано-Франківська.

"Ковель-Чернівці" для франківчан є найзручнішим потягом, яким можна повернутися зі Львова додому. Він відправляється зі Львова о 1.14 і прибуває до Івано-Франківська о 4.15.  Відтак, якщо його скасують і ви не встигнете на Чернівецький потяг, що відправляється зі Львова о 17.12, наступних доведеться чекати на вокзалі до 4-5-ої ранку. А до Чернівців франківчани могли дістатися потягом “Ковель-Чернівці” о 7.40.

"Минулого року нам говорили про те, що потяг "Чернівці-Ковель" економічно недоцільний. Якщо ви їздили цим поїздом, то знаєте, що він завжди заповнений щонайменше на 80%", - зауважує Случик. Присутні на брифінгу студенти розповіли, що неодноразово були змушені ночувати на Львівському вокзалі до ранку, бо квитків на "Ковель-Чернівці" вже не було.

Причину відміни поїзда громадський активіст вбачає у неефективному управлінні залізницею. Крім того, каже Случик, ЗМІ подають інформацію про те, що спеціально занижується вартість "Укрзалізниці", щоб показати, що вона збиткова, поділити і продати її у різні приватні руки. "З іншого боку, це може бути спосіб виправдати впровадження хюндаїв, хоча ми знаємо, що вони куплені в кредит, а кредити не повернуті", - зауважує активіст.

Активістів кампанії обурює, що залізниця у прийнятті таких рішень не бере до уваги думки пасажирів. Тарас Случик наголошує, що сьогодні необхідно налагодити механізми консультації залізниці з громадянами і процес відміни поїздів: "Дуже часто ми дізнаємося про те, що поїзд відмінений, виключно з наказу керівника якоїсь залізниці. Чи проводять якісь консультації з громадянами, невідомо".

Письменник Тарас Прохасько, який постійно користується потягом "Ковель-Чернівці", повертаючись зі Львова додому, зауважив, що на цей потяг завжди було дуже складно придбати квитки, тож про економічну недоцільність не йдеться. "Вважаю, що втрата поїзда – це втрата останніх атрибутів державності, бо громадський транспорт, який є під керівництвом держави, - це одна з небагатьох речей, які ще можна назвати соціальними в Україні. Відступ від таких простих речей означає, що щораз стає гірше жити. Держава і так мало що робить, щоб забезпечувати права громадян, тому такий перехід залізниці на антинародну політику – це дуже погано", - зауважує письменник. Тарас Прохасько наголошує, що свобода пересування - це поки що одне з базових людських прав. Якщо його порушують, має виникати громадський спротив, громадяни мають розповісти, чого вони хочуть і що їм належиться.

Говорити про оптимізацію смішно, каже письменник, бо витрати на транспортні засоби міністерств чи Кабміну є неспівставними з витратами на залізницю. "Зрештою, залізниця не повинна бути обов'язково прибутковою річчю, вона повинна бути соціальною. Для цього можна економити в інших місцях", - підкреслює Тарас Прохасько.

До громадської кампанії "Потяг - для людей" активно долучилися місцеві журналісти. Редакції кільканадцяти ЗМІ надіслали запити директорові "Львівської залізниці" Богдану Піху з проханням пояснити причину відміни потяга. Звернення із проханням не скасовувати рейс "Ковель-Чернівці" надсилають прикарпатські нардепи. Активісти сподіваються, що до боротьби за потяг приєднається також івано-франківська влада.

 

ГК