Повалені дерева - на опалення франківських котелень


Добра річ, як є в хаті піч . Міські котельні переводять на біопаливо. Третина з них вже використовує тріски або пелети. Аби спростити та здешевити процес переробки деревини комунальне підприємство “Теплокомуненерго” придбало нову техніку.

Такий мобільний шредер дозволяє подрібнювати деревину. Поза межами стаціонарних цехів. Бригада реагує на виклик, приїжджає на місце та звільняє територію від поваленого чи зрізаного аварійного дерева. Тепер стовбур, діаметром до 40 сантиметрів та довжиною до трьох метрів , маніпулятор подає до побрібнювача. Раніше всю деревину подавали вручну, пише ВЕЖА.

Окрім самого подрібнювача, “Теплокомуненерго” закупило ще спеціальний навантажувач. Та повністю переобладнало одну із міських котелень. Її потужність 4 МгВт. Обігріватиме понад півсотні житлових будинків, дві школи та стільки ж дитсадків.

Подрібнювач деревини за годину переробляє 25 тон щепи. Це – частина грантового проекту від Європейського банку реконструкції та розвитку. Увесь проект коштує 10 мільйонів євро. Майже чотири мільйони – грантові кошти. Решта місто виплачуватиме упродовж 10 років.