Повідомлення про податок на нерухомість отримали не всі: поради юриста


В Україні з 1 липня починається відлік часу для сплати податку на нерухомість. У 2019 цей податок вищий, ніж у 2018-му – його розмір залежить від мінімальної зарплати, яка збільшилася на 523 грн.

Державна фіскальна служба підготувала 1,2 млн повідомлень для власників “зайвих” квадратних метрів, пише Сьогодні.

При цьому багато українців повідомлення про податок як і раніше не отримали. Юристи відзначають, що податок варто сплатити, навіть якщо не прийшов “чек” – щоб не оштрафували.

Втім, кількість одержувачів повідомлень все ж таки зростає. Як зазначає юрист Володимир Столітній, це пов’язано з наповненням електронної бази оподаткування.

“База ведеться з 2014 року, тому багатьох власників житла в ній поки що немає, вони не отримують повідомлень і не платять податки. Але база постійно поповнюється: за рахунок купівлі житла, вступу в спадщину нових власників і моніторингу ДФС реєстрів нерухомості. Тому варто почати платити добровільно, інакше, якщо вас виявлять податківці, доведеться внести податок за останні три роки плюс 20% штрафу. А ось тих, хто “здався” сам, як правило, не штрафують”, – зазначив Столітній.