Повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати в 13 із 19 районів і міст Івано-Франківщини


У серпні в області загальна сума боргу із виплати зарплат скоротилася на 5,3%, в тому числі на економічно активних підприємствах – на 30,7%

18 вересня відбулося засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням заступника голови обласної комісії Ігора Зварича. Учасники засідання обговорили хід виконання завдань Уряду щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території області.

Наголошувалося, що упродовж серпня ц. р. загальна сума заборгованості із заробітної плати скоротилась на 5,3%, в тому числі на економічно активних підприємствах – на 30,7%. Повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати в 13 із 19 районів і міст області. Забезпечено повне погашення заборгованості на комунальних підприємствах області, відсутні борги з оплати праці у бюджетній сфері.

Проте, вжитими заходами не вдалося повністю скоротити заборгованість із зарплати. Станом на 1 вересня заборговано 9,7 млн. гривень. У структурі загальної суми боргу на економічно активних підприємствах 86,8% припадає на промислові підприємства.  Найбільшими боржниками із виплати заробітної плати є філія “Спілловер. Шкіряний завод” ТзОВ з іноземними інвестиціями “Спілловер”, ВАТ “Пресмаш” і Калуська нафтогазорозвідувальна експедиція ДП “Західукргеологія” НАК “Надра України”.

Гострою залишається проблема погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах. Найбільшими боржниками серед них є два державних підприємства: ПДП “Спецгеологорозвідка” Мінпромполітики України і ДП “Івано-Франківський котельно-зварювальний завод” ДК “Укроборонпром”.

На засіданні здійснено аналіз стану виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємств-боржників, за результатами якого переглянуто та затверджено уточнені щомісячні графіки погашення заборгованості із заробітної плати.