Працювати в режимі нон-стоп: Як горіти своєю справою, а не згасати від втоми


Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили, що професійне вигорання – це явище, до якого може призвести хронічний стрес на роботі, але зовсім не хвороба, як дехто звик думати.

Що ж, від зміни слів суть не змінюється. Адже погодьтесь, коли втрачаєш енергію і постійно відчуваєш втому, думаєш лише про те, як втриматись на плаву, а ось на реалізацію нових проектів сил вже не вистачає, пише УП.Життя

Це вкрай негативно впливає на продуктивність. І тут не так важливо, де саме ти працюєш – чи в державному секторі, чи в сфері бізнесу.

Тож, щоб залишатися в постійному тонусі, потрібно вміти дві речі – відчувати себе й ефективно мотивуватись.

Точно знаю, про що кажу, адже вже в 30 років став керівником слідчого підрозділу по розслідуванню злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями, а згодом змінив вектор своєї кар’єри і очолив юстицію Кіровоградщини.

За цим усім стояла постійна кропітка робота. Вона є і досі. Інакше не може бути, коли дійсно прагнеш до змін.

Про вихідні залишається тільки мріяти, адже практично щоденно допізна доводиться залишатися на роботі.

Саме тому, коли друзі або знайомі запитують про те, як все встигаю, маю одну відповідь – було б бажання, а ресурси й можливості завжди знайдуться.

Щоб сил вистачало на професійну діяльність, громадську активність і самореалізацію, випрацював для себе кілька дієвих принципів.

Поняття "неможливо" не існує

Це слово для мене одразу асоціюється з суцільною байдужістю і тотальним небажанням зробити кілька зайвих рухів. Замість нього чую "я не збираюсь напружуватись/старатись/вдосконалюватись".

Така позиція, звичайно, зручна для тих, хто роботу сприймає лише як спосіб отримання прибутку.

Однак, чи надійна вона? Зовсім ні, адже на ринку діють просто спартанські умови. Не витримуєш – твої проблеми, адже в ціні зараз так звані універсальні солдати, які звикли шукати можливості, а не причини. І цьому є логічне пояснення: щоб досягти успіху потрібно бути конкурентним, а щоб бути конкурентним, потрібно рухатись і ніяк інакше.

Для цього необхідно мати внутрішній стержень. А також вміння, яке притаманне засновникам успішних бізнес-корпорацій.

Йдеться про здатність усвідомлювати, як саме можна ефективно розвинути й примножити досягнення сфери, у якій працюєш.

Звичайно, простіше знизувати плечима й переконувати себе чи когось у неможливості реалізації того чи іншого проекту. Складніше відшукувати шанси й будувати свою діяльність на суспільних цінностях. Складніше, але реально й перспективно. Перевірено на собі.

Будь рішучим і бери на себе відповідальність

Тобі ніхто не допоможе, якщо ти не зробиш цього сам. Щоб бути успішним, апріорі слід відповідати за себе/свої слова/вчинки/проекти. А це можливо лише в тому випадку, коли чітко знаєш, чого хочеш і куди прагнеш.

Тож перед тим, як почати діяти, навчіться аналізувати завдання, дивитися на ситуації з усіх можливих ракурсів і стратегічно мислити на кілька кроків уперед.

Не менш важливо: орієнтуйтеся на кращих. А ще не знецінюйте досягнення конкурентів. Буквально кожну хвилину генеруються нові ідеї. Потрібно бути в тренді й вивчати ринок.

А ще діяти, причому рішуче, причому тут і зараз. 

Не зупиняйся і вір у себе

Добре, коли ти відчуваєш підтримку, а якщо ні? Є два варіанти розвитку подій: відмовитися від задуманого (що легше й простіше) або ж покластись на себе (що відповідальніше й складніше).

У першому випадку все зрозуміло, а от із другим дещо важче. Коли дійсно маєш перед собою мету, не сподівайся на когось, а дій сам. В очікуванні підтримки можна провести все життя і в результаті залишитись з нічим.

Тож основною рушійною силою має бути віра в себе. І це не самодурство. Кожну розпочату справу за будь-яких обставин обов’язково потрібно доводити до кінця і в жодному разі не слід зупинятися на шляху до своєї мети чи мрії, навіть у тих випадках, коли всі навколо запевняють тебе у безнадійності докладених зусиль і критикують за кожний зроблений крок.

А для цього необхідно, перш за все, покладатися на свої сили, постійно вдосконалюватися, працювати над собою і сміливо прямувати назустріч до позитивних змін. Запам’ятайте: якщо вирішили йти, уже не зупиняйтеся.

Люби свою справу. По-справжньому

Коли робота приносить гроші – це добре, але ще краще, коли вона приносить задоволення. Своєю справою потрібно горіти. Нею слід жити. Це один із шляхів самореалізації, завдяки якому ти формуєш свою особистість.

Тільки так можуть відкритись нові горизонти та можливості.

Тільки так можна кайфувати від того, що зміг зробити те, що іншим здавалося недосяжним.

Тільки так можна робити свою справу не просто на найвищому рівні, а якісно, круто й з душею.

Поважайте оточуючих

Робота роботою, а моральні цінності ніхто не відміняв. І в роботі, і в особистому житті притримуюсь принципів, які привили ще в дитинстві батьки: головна цінність суспільства – це людина, а краса – у простоті.

Ти можеш бути суперпрофесіоналом, але чи поважатимуть колеги, якщо крім надмірного гонору й зверхності, від тебе й нічого чекати? Ні.

Людиною залишатися слід завжди. На будь-яких посадах і з будь-якими можливостями.

Помилок не пробачають. Заплямувати свою репутацію одним необдуманим кроком можна за кілька секунд. Відновити її складніше. Злегка привести до ладу можна, але кришталево чистою вона вже ніколи не буде.

Почни з себе

Якість життя залежить від ментальності. Легко сидіти на дивані, звинувачувати у своїх проблемах владу й чекати змін. Не дочекаєтесь. Ніколи.

Робити перші кроки слід самому. Хороший менеджер має бути господарем і турбуватися про те, у яких умовах працює і він сам, і його команда. Від цього також залежить продуктивність, адже одна справа, коли ти проводиш більшу частину дня в приміщенні з обшарпаними стінами, й зовсім інша – коли намагаєшся власноруч створити комфортні умови.

На робочому місці має бути зручно як вдома. Ви ж турбуєтесь про те, як виглядає фасад вашого будинку й наскільки розвиненою є інфраструктура біля нього?

Аналогічно і з роботою. Благоустрій і озеленення приміщення, у якому працюєш, не потребує великого бюджету. Зате наскільки багато відкриває перспектив.

І ключове: завжди будьте відкритими до нового. Обирайте хай і складний, але найрезультативніший і найкращий шлях.

А ще завжди пам’ятайте, що все в ваших руках. Тільки так можна досягти гармонії, а в результаті й успіху в своєму житті.