Правоохоронці передали до суду справу військового, який кинув гранату біля кафе на Прикарпатті


Поліція працює над розслідуванням та завершенням досудового розслідування у резонансних кримінальних провадженнях.

Слідчим управлінням ГУНП в Івано-Франківській області під процесуальним керівництвом військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону, завершено досудове розслідування у досить гучному кримінальному провадженні щодо військовослужбовця. Останній у 2018 році біля кафе «Павутина», що знаходиться у с. Лісна Тарновиця, Надвірнянського району, із застосуванням ручної осколкової гранати оборонної дії типу Ф-1 із уніфікованим запалом дистанційної дії (типу УЗРГМ) вчинив: вбивство, умисне протиправне заподіянні смерті особі у зв’язку з виконанням цією особою громадського обов’язку, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб  (п. 5, п. 8 ч. 2 ст. 115 КК України ), закінчений замах на вбивство, умисне протиправне заподіяння смерті особі у зв’язку з виконанням цією особою громадського обов’язку, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб (ч. 2 ст. 15, п. 5, п. 8 ч. 2 ст. 115 КК України),  умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння (ч. 1 ст. 121 КК України), хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, пов’язаного з опором іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, вчиненого із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 КК України), незаконне придбання, носіння та зберігання бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України), інформує сектор комунікації поліції Івано-Франківщини.

Досудовим розслідування встановлено, що  25-річний уродженець Донеччини, який за контрактом служив у 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді Збройних сил та перебував у відпустці, 20 травня 2018 в післяобідній час доби, йдучи повз кафе «Павутина», зустрів там односельчан. Між ними виник конфлікт.

В подальшому після конфлікту, сержант пішов додому, де взяв осколкову гранату оборонної дії типу Ф-1 із уніфікованим запалом дистанційної дії типу УЗРГМ і близько 20 години 30 хвилин повернувся до кафе, де і кинув дану гранату. В результаті вибуху, дев’ятеро людей отримали осколочні поранення і були доставлені в лікувальні заклади м. Надвірна та м. Івано-Франківськ. 26 червня 2018 внаслідок отриманих тілесних ушкоджень один потерпілий помер у лікувальному закладі.

Крім того, зловмисником було порушено діяльність кафе «Павутина», а також пошкоджено транспортний засіб  ВАЗ-2107, тобто  вчинено хуліганство. Протягом години працівники поліції розшукали і затримали зловмисника. В помешканні його дружини провели обшук, де виявили та вилучили три тротилові шашки, газовий пістолет і набої до нього, а також патрони до автоматичної зброї.

Зловмисника слідчі затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Підозрюваному судом було обрано запобіжний захід  у вигляді тримання під вартою.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скеровано до Надвірнянського міськрайонного суду для розгляду по суті.

До теми: Поліція: Сержант ЗСУ підірвав гранату біля кафе через ревнощі

У прикарпаському селі сержант ЗСУ кинув гранату: Поранені 9 людей

Через гранату на Франківщині Полторак обіцяє посилити контроль за виїздом бійців з фронту

Осколки «накрили» невинних: Подробиці конфлікту у прикарпатському селі