Правоохоронці шукатимуть, хто винен у заборгованості зарплати бюджетникам


У п’ятницю, 20 грудня в Івано-Франківську розпочалося друге планерне засідання сесії обласної ради. У планах депутатів розглянути майже півсотні питань. Зокрема, й щодо розподілу коштів бюджету розвитку та екологічного фонду на 2020 рік.

Одним із перших розглянули питання про стан заборгованості зарплат працівникам бюджетних установ області. Як доповідала директор департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич, загалом бюджетникам боргують 161 мільйон гривень. Освітянам – 70 мільйонів гривень, медикам  наразі вже близько 50 мільйонів, адже надійшла субвенція і частину боргу «закрили».

На це депутат Василь Попович поцікавився, хто винен у тому, що прикарпатським бюджетникам постійно бракує коштів на зарплати. Директор департаменту фінансів каже, що на Прикарпатті дуже розвинена бюджетна мережа закладів.  А субвенції розраховують за певними формулами – кількістю учнів в школах, наприклад.  А на Прикарпатті у 24% шкіл бракує учнів.

«Ми постійно звертаємося до Кабміну, щоб додали гроші. Мінфін аналізує наші бюджети і вказує на проблеми. За рахунок економії оплати за енергоносії і перерозподілу можна знайти 70 мільйонів. Втім, однією з причин незабезпеченості освітян є зростання мережі класів, проведення індивідуального навчання, робота у групах продовженого дня. Найбільша проблема з мережею закладів в Галицькому, Тлумацькому, Городенківському та інших районах. Окрім того, освітянам дають надбавку за престижність в межах фонду зарплати від 5 до 20%. В нас - максимальні 20%. Якби її зменшили, то зекономили б 60 мільйонів. Щодо медиків, то проблема в завищеній кількості ліжок та штатної чисельності працівників. Якщо ми хочемо ці всі заклади зберегти, то потрібно додавати кошти з місцевих бюджетів. Або мінімізувати витрат. Але ми маємо випадки, коли ОДА подає пропозиції щодо оптимізації мережі, але місцеві ради не погоджують. Тому маємо таку ситуацію», - каже Ірина Мацькевич

Натомість депутат облради Манолій Піцуряк зауважує, що борг медикам сягнув понад 70 мільйонів гривень.

«Є протермінована заробітна плата. Є несплачені податки. Нам кажуть про оптимізацію, але у багатьох лікарнях й так уже менше працівників, аніж би мало бути. Це я вам кажу на прикладі Солотвинської лікарні, де лише 68 працівників замість 150. Ми не можемо сплатити своєчасно зарплату і Держпраці ще штрафує за це керівників. Але ми ж не робимо це навмисне, а просто не маємо звідки виплатити. Бо на зарплати одразу закладають набагато менше, аніж потрібно. Формула розрахунку у корені неправильна», - наголошує депутат.

За словами Піцуряка, ситуація в інших областях не така критична, як на Прикарпатті оскільки у центральних та східних областях є великий брак кадрів у медичних закладах. Відтак, якщо колективи до кінця недоукомплектовані, то коштів ніби вистачає.

«Дуже прикро, що люди перед святами знову не можуть отримати свою зарплату. Але ще прикріше, що ця проблема тягнеться з року в рік. Щороку людям затримують зарплату, щороку ми приймаємо звернення. Я вважаю, що облдержадміністрація має напрацювати спільно з Урядом вихід з ситуації. Бо зарплати бюджетникам – це захищені статті, за які відповідає Уряд. І місцеві бюджети не можуть і не мають відповідати за зобов’язання держави. Я сподіваюся, що обіцянки у Фейсбуці будуть виконані та люди отримають до кінця року свої зароблені зарплати»,- зауважив депутат облради Михайло Королик.

Натомість голова ОДА Денис Шмигаль запевняє, що з цьогорічної субвенції було виплачено 50 мільйонів гривень, які «висіли» за минулий рік.

«Тому маємо ситуацію, коли цих 50 мільйонів знову не вистачає. Ми думаємо на вирішенням цієї проблеми, аби не перетягнути її у наступний рік та виплатити людям зарплату. Водночас, доручено правоохоронним органам розслідувати це питання, аби назвати винних. Бо формула правильна, адже лише наша область має таку проблему, у сусідів – таких самих гірських регіонах – такої проблеми немає», - переконує голова ОДА.