Правий сектор: сюрприз на виборах. Дмитро Ярош – народний лідер нової епохи?


Активність дій нового українського бренду «Правий сектор» привернула до нього увагу не тільки ЗМІ, а й простих виборців. Тому, на майбутніх виборах «Правий сектор» вже можна всерйоз розглядати як окрему фігуру на дошці політичних шахів.

Хоч зараз на лідерів руху і активно збирається компромат як опозицією, так і регіоналами, аналітики сайту ОРД -02 спробують оцінити чисто політичні перспективи руху. Цілком очевидно, що три опозиційні партії – «Свобода», «Батьківщина» і «Удар» – втратять частину голосів виборців. Ні, тобто в перспективі вони придбають за рахунок тих, хто раніше не підтримував нікого, або тих, хто не стане голосувати за «Партію регіонів». Але частина електорату, виключно свого електорату, ці партії втратять.

Мінімум, прохідний бар’єр у 5 % політична сила, сформована на основі «Правого сектору» без проблем подолає. Два відсотки – від облажавшої «Свободи», яка ніяк не виявилася радикальною і дієвою, яка обмежується тільки заявами і пафосом у виступах. Ще два – від «Батьківщини», що стала партією безперспективної демагогії і політичного дерибану. І трохи від «Удару», який хоч і набирає обертів, але вже досить отримав на свою адресу компромату.

Плани на зараз

Зараз “Правий сектор” вимагає від влади і опозиції, щоб на сесії Верховної Ради ухвалили скасування законів 16 січня і повну амністію всіх без винятку учасників протестних акцій і закриття всіх кримінальних справ, щоб уникнути кровопролиття з обох сторін. Серед інших вимог “Правого сектора”, адресованих владі та опозиції, – конституційна реформа, яка позбавить президента тих повноважень, які він має сьогодні, припинення силових дій з боку влади, відповідальність уряду за його дії, переформатування ЦВК, переформатування спецпідрозділу “Беркут” і створення якісно іншого підрозділу, а також покарання винних у вбивствах, знущаннях, побитті протестувальників.

Також “Правий сектор” закликає наявні силові структури піти на контакт з активістами Майдану, самооборони, з ним самим для пошуку зниклих активістів у Києві та в областях. Ще одна вимога: узаконення існування молодіжних спортивно -патріотичних організацій.

“Я хочу закликати людей до припинення кровопролиття, тому що ми прекрасно розуміємо, що цим скористаються зарубіжні керівники. Ми пішли в наступ після того, як були прийняті закони 16 січня. Якщо вони заберуть ті закони назад, введуть амністії та інші вимоги цього плану, то ми розглядаємо варіант повернення Майдану до тих розмірів, в яких він був до 19 січня”, – зазначив один з лідерів руху Дмитро Ярош.

На питання про те, чи мають представники “Правого сектора” бойову зброю, він відповів: “Ми не маємо бойової зброї. У нас в неділю, 26 січня, були три посли: Великобританії, США і Канади. Вони проінспектували наш поверх і побачили, що ніякої зброї тут немає .

Новий лідер

Серед «анонімного» «Правого сектору» зараз лідером, принаймні відкритим, є Дмитро Ярош.

Ось його коротка біографія :

Дмитро Ярош (* 30 вересня 1971, Дніпродзержинськ) — український громадський діяч.

У 1988 році закінчив СШ № 24 м. Дніпродзержинськ.

З листопада 1988 року включився у національно-визвольну боротьбу. Член НРУ з лютого 1989 р., член УГС з червня 1989 р. З жовтня 1989 р. по листопад 1991 р. проходив службу в армії

У червні 1994 р. став членом-засновником «Тризуба» ім. С. Бандери.

Керував Кам’янською чотою, Січеславським обласним загоном, Дніпровським куренем, Наддніпрянським кошем.

З 1996 по 1999 роки — Голова Центрального Проводу Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери.

З серпня 1999 по 2002 рік член Центрального Проводу, відповідальний за діяльність організаційних структур на Наддніпрянщині, та куратор зовнішньо-політичного відтинку діяльності Організації.

З 2002 р. Головний інспектор Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери, член Центрального Проводу.

З січня 2005 р. виконував обов’язки Голови Центрального Проводу.

14 серпня 2007 р. на VI Надзвичайному Великому Зборі Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери затверджений Головою Центрального Проводу.

Освіта вища: в 2001 році закінчив філологічний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка.

Одружений, разом з дружиною Ольгою виховує двох доньок: Анастасію та Ірину, сина Дмитра.

 Загальний план

У своєму інтерв’ю Андрій Тарасенко, один з лідерів «Правого сектору» заявив:

- Я не думаю, що боротьба обмежиться Януковичем. Якщо просто влада буде повалена і замінена іншою, трохи краще, то нам такий варіант не підходить. Ми виступаємо за повноцінну національну революцію. Це означає зміну системи влади, заміну структур влади і людей у владі. Поки система змінена не буде – Україна не стане національною державою.

З того ж інтерв’ю видна реальна позиція «Правого сектору»  до опозиції ( до влади – апріорно ) :

- Ми постійно намагаємося координувати з ними діяльність, але, на жаль, революційності в них занадто мало. Відповідно, ми постійно висуваємо умови. Українці самі вимагають від опозиції робити конкретні кроки. І ми, в тому числі, змушуємо опозицію діяти, а не сидіти склавши руки. Якщо піднімете заяви Правого сектора за останній час, то побачите, що відсотків 70 % наших умов вони змушені виконувати. Тепер залишилося оголосити про нелегітимність цієї влади і створити революційний уряд.

Або ось інші цитати лідерів «Правого сектору»:

- Якби ми не пішли в наступ, – сказав Дмитро Ярош, – ніякої революції вже не було б і влада б не вела жодних переговорів ні з опозицією, ні з повсталим народом. Якщо в парламенті не буде досягнуто компромісу, зіткнення на вулицях Києва можуть відновитися. Народний гнів призведе до неконтрольованих процесів, які закінчаться великим кровопролиттям. Ми входимо в Самооборону і постійно координуємо свої дії з Андрієм Парубієм як комендантом Майдану, проводимо певні зустрічі з керівниками опозиційних партій. Я дуже сильний противник того, щоб Майдан розколювати. Повстанський рух повинен бути єдиним. Але якби лідери опозиції ще свою позицію більш чітко висвітлювали… Ми бачили як під час останнього віче люди реагували на занадто компромісні рішення. Ми будемо і далі координувати наші дії з легальною опозицією і робити все для того, щоб Україна була єдиною могутньою державою.

- Треба відмовлятися від таких понять, як влада і опозиція, – додав третій лідер правих Микола Карпюк. – Опозиція це також влада, це частинка влади, просто є більшість і є меншість влади. І це народний рух під назвою “Правий сектор”, яке стихійно почалося і переросло зараз в масштабне загальнонаціональне явище – це вже окрема сила. І ми обстоюємо те, щоб у процесі встановився мир і переформатувалася майбутнє життя суспільства, за встановлення нової структури влади брав участь Дмитро Ярош як лідер і представник цього широкого руху.