Представники омбудсмена виявили в Коломийській колонії ряд серйозних порушень


У Коломийській виправній колонії № 41 засуджені з березня не можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу: результати моніторингового візиту.

У рамках реалізації національного превентивного механізму співробітник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Представник Уповноваженого в західних областях, представники громадськості та експерти-медики здійснили моніторинговий візит до Коломийської виправної колонії №41, що на Івано-Франківщині.

У ході моніторингового візиту виявлено ряд порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими.

Зокрема, виявлено порушення права засуджених та осіб, узятих під варту, на належні умови утримання. Так, у житлових приміщеннях, в яких розміщено тридцять і більше осіб, ліжка розташовані впритул одне до одного, що позбавляє засуджених особистого простору. У камерах дільниці тимчасового слідчого ізолятора у вікнах відсутні шибки, які зняли через відсутність системи вентиляції.

Внаслідок використання потужних ламп для нічного освітлення, ув’язненим доводиться закривати їх ганчірками. Крім цього, особи, взяті під варту, у нічний час не можуть скористатись туалетом через постійні відключення води. Через відсутність баків для питної води, засудженим доводиться пити водопровідну воду, яку вони відстоюють у пластикових пляшках.

Внаслідок неналежної фахової підготовки персоналу їдальні та неналежного контролю за його роботою з боку керівництва установи, порушуються санітарні норми, правила зберігання продуктів харчування та технологія приготування їжі. Зокрема, на час візиту, риба розморожувалась на підлозі в приміщенні м’ясного цеху, а необхідне холодильне обладнання було зіпсоване. Засудженні, які працюють у їдальні, з 09.07.2019 не проходили щоденні медичні огляди, а медичні книжки засуджених ведуться з порушенням встановлених вимог. В установі порушується право засуджених на рівність. Особи, яких відторгнула основна маса засуджених, отримують їжу окремо від інших, з порушенням санітарних та гігієнічних вимог.

Засуджені та особи узяті під варту, позбавлені можливості отримувати необхідну правову допомогу. Внаслідок того, що з березня 2019 року, зі слів засуджених, фахівці регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в Івано-Франківській області не відвідують установу, велика кількість засуджених не може вирішити свої проблеми. Крім того, в бібліотеці для засуджених відсутня актуальна правова література та періодичні видання.

Порушується право засуджених на працю. Встановлено, що із засудженими не укладаються трудові договори або договори цивільно-правового характеру через відсутність у них паспортів та ідентифікаційних номерів платників податків. Засуджені, які мають заборгованість за виконавчими документами, працюють безоплатно.

На виробництві виявлено непоодинокі випадки порушення вимог охорони праці та правил техніки безпеки. Зокрема, деревообробні станки використовуються засудженими без захисних кожухів, що може призвести до їх травмування. У деревообробному цеху у засуджених відсутні засоби індивідуального захисту органів дихання. Балони з вуглекислотою зберігаються у загальнодоступних місцях, заточне обладнання не блокується. В установі не дотримуються правил зберігання лакофарбових матеріалів.

Не забезпечено належного захисту персональних засуджених. Зокрема, у приміщенні нарядної установи виявлено інформацію з персональними даними засуджених, які вже давно звільнились або вибули. Відповідно до вимог законодавства про захист персональних даних така документація підлягає знищенню.

У приміщенні будівлі міжзонного контрольно-пропускного пункту, між житловою та виробничою зонами, виявлено три заґратовані камерні приміщення, які не передбачені кримінально-виконавчим законодавством. Ці приміщення, зі слів працівників установи, використовуються для тимчасового ізоляції засуджених перед проведенням поверхневого огляду та для зберігання господарчого інвентарю. Разом з тим, утримання в таких приміщеннях особи, яка не вчинила правопорушення та без належного документального оформлення, є неприпустимим та може тлумачитись як катування.

Під час відвідання установи, виявлено небезпечний стан електромереж у відділеннях соціально-психологічної служби та порушення правил пожежної безпеки.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.