Прес-конференція з нагоди відкриття артистичного простору «Підземний Перехід Ваґабундо»


8 лютого, за адресою вул. Пилипа Орлика, 7 відбудеться прес-конференція з нагоди відкриття першого в місті Івано-Франківську Підземного Переходу. Початок прес-конференції о 12:00.

«Підземний Перехід Ваґабундо» – таку назву носитиме культурно-артистичний простір, що створюється з ініціативи Юрія Андруховича, Ростислава Шпука та Олександра Ковтуна. До ініціативи приєднується Центр сучасного мистецтва (за сприяння юридичної компанії MORIS GROUP).
Місто, яке ось уже протягом кількох десятиріч пишається – і в Україні, й поза її межами – неофіційною славою однієї з «культурних столиць», місто леґендарних бієнале «Імпреза» та Станіславського феномену, місто середовищне й атмосферне, сьогодні вкотре відчуває нестачу інституцій, просторів та сцен, через які можна систематично втілювати пошуково-експериментальні, іноваційні культурно-мистецькі тренди. 
Приватна ініціатива кількох відомих мешканців Франківська полягає в перетворенні підвального приміщення в одній з новобудов у центрі міста на незвичайний Підземний Перехід – місце, в якому зустрінуться візуальне мистецтво, відео-арт, література, музика, експериментальний театр наших днів. І не тільки вони: форми та формати діяльності «Ваґабундо» завжди відкриті.

Можливі трактування назви:
Будь-який перехід пов’язаний із трансформацією та перемінами, мутаціями, міґраціями й потоками. 
В урбаністичній традиції підземні переходи часто стають просторами неофіційної альтернативної творчості – настінні розписи, графіті, виступи музикантів, поетів та інших «міських божевільних», імпровізовані перформанси й гепенінґи. 
Ваґабундо (назва позачасового мандрівного цирку, вперше в однойменному поетичному циклі 1987 р.) – один із наскрізних універсальних образів у творах Юрія Андруховича.