Презентація проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять»


21 червня о 14.00 год. о 500 залі Івано-Франківської обласної ради за участі голови Івано-Франківської обласної ради О.Сича відбудеться презентація проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять»

Організатор заходу: ГО «Поступовий гурт франківців».

Під час Першої світової війни 1914-1918 рр. Карпати стали ареною постійних боїв. В арміях Антанти і Четверного союзу воювали і гинули тисячі українців, поляків, чехів, словаків, угорців і росіян. Й по сьогодні в українських Карпатах можна знайти залишки фортифікаційних споруд, окопів, траншей, зброї та набоїв. У гірських нетрях покояться тлінні останки вояків, військові цвинтарі забуті й не дочекалися належного впорядкування. На сьогодні, через 100 років після Великої війни, досить важко знайти уніфіковану інформацію про військові меморіальні місця та поховання солдатів у регіоні, немає карт або доступної бази даних цих місць для тих, хто досліджує європейську історію чи шукає родичів.

Завдяки методичній підтримці Відділу з питань міжнародних зв'язків інвестицій та проектної діяльності Івано-Франківської обласної ради та грантовій підтримці Міжнародного Вишеградського фонду Поступовий гурт франківців разом з партнерами проекту:

Польська гуманітарна команда (ПГК), Польща;

Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület, Угорщина;

Угорський культурно-освітній центр, Україна;

Komunitná nadácia Bardejov, Словаччина

отримав можливість зібрати інформацію про загиблих солдат, військові цвинтарі, одиночні та братські могили в країнах-партнерах. Ми сподіваємося спільно з закордонними партнерами і комунальним підприємством обласної ради «Пам’ять» створити інтернет-сайт, який буде містити мартиролог загиблих в тій війні та інтерактивну карту військових меморіалів і солдатських поховань. Крім того в рамках проекту буде видана карта поховань, розміщено біля військових кладовищ 20 інформаційних стендів з загальною інформацією про події часів Великої війни та тих, хто похований, упорядковано два військових цвинтарі, а також проведена підсумкова міжнародна конференція.