Презентацію-дискусію "Навчання поза стінами: Mission (im)possible?"


20 квітня о 19:00 ГО Інша Освіта спільно з Центром альтернативної освіти Kaizen запрошують до Urban Space 100 на презентацію-дискусію “Навчання поза стінами (outdoor learning) в сучасній освіті - mission (im)possible?”

Уроки поза стінами (outdoor education) є типовим елементом освіти у Фінляндії, Данії, Норвегії і в багатьох школах Британії, США та Канади. Цей підхід є знайомим і для українського контексту, але наразі використовується майже виключно в неформальній та альтернативній освіті. І шкода, адже навчання поза стінами має цілу низку підтверджених переваг: від підсилення ефективності засвоєння навчального матеріалу завдяки більшому розмаїттю сенсорних стимулів та навчанню на практиці (learning by doing) до зміцнення фізичної витривалості дітей, навичок командної роботи та налагодження здорового контакту дитини із зовнішнім світом.

В рамках цієї подіумної дискусії практики у сфері навчання поза стінами ділитимуться власним досвідом та обговорюватимуть перспективи й обмеження цього підходу в Україні. У дискусії братимуть участь:

Оксана Архипчук, засновниця Центру альтернативної освіти Kaizen, в минулому засновниця та координаторка проекту Лісова школа - Forest School (Ivano-Frankivsk). Оксана розповість про досвід Kaizen в системному запровадженні інтегрованого навчання поза стінами в роботі своєї школи та презентує збірку методологічних матеріалів з навчання поза стінами (outdoor education), яка є адаптованою під вимоги Нової Української Школи.

Оксана Румак (Івано-Франківськ), психологиня, представниця організації ”Пласт” в Івано-Франківську. Багато в чому Пласт є флагманом в полі навчання поза стінами в Україні та зібрав цінний дидактичний та методологічний багаж у цій сфері. Оксана має багаторічний досвід роботи з різними віковими групами дітей та поділиться своїм досвідом з переваг та меж підходу навчання поза стінами.

Юлія Гарник (Київ), співзасновниця ГО “Батьківська спільнота”, модераторка спільноти Допомагалки, яка об’єдналась навколо пошуку методологічних рішень для дітей з особливими потребами, та випускниця курсу міського фермерства від Мекономіка. Одним зі стратегічних напрямків роботи організації Юлії є шкільне садівництво та, зокрема, соціальна гарденотерапія.

Людмила Мінда, методистка лабораторії дошкільної та початкової освіти Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Людмила поділиться своїм експертним баченням того, як навчання поза стінами може бути інтегроване в систему формальної освіти та наскільки цей підхід вписується в концепцію Нової Української Школи.

Модеруватиме дискусію співзасновниця ГО “Інша Освіта” Альона Каравай.

На дискусії будуть обговорюватися наступні питання:

  • Що таке «навчання поза стінами» (outdoor education) та які форми воно може мати? В чому переваги та потенціал цього підходу? Які ризики він ховає?

  • Чому цей підхід досі значно популярніший в Західній Європі ніж в Україні?

  • Що таке шкільне садівництво та як цей підхід пов'язаний з навчанням поза стінами? В чому особливості та перспективи цього підходу?

  • Що треба зробити “звичайному” вчителю, аби вивести навчання поза стіни?

Організатори запрошують до участі прогресивних та допитливих вчителів, методистів та директорів державних і приватних початкових шкіл, викладачів, вихователів та власників центрів раннього розвитку дитини і просто активних та відповідальних батьків.

Логістичну підтримку подіумної дискусії реалізує Агенція освітніх та культурних подій ІНШІ.

Реєстрація для участі не потрібна. Вхід вільний.

А також: 20 квітня з 10:00 до 18:00 в Центрі альтернативної освіти Kaizen відбудеться навчальний курс “Навчання поза стінами для дошкільної та початкової освіти” для:

- вчителів початкових класів, вчителів математики, української та англійської мов;

- методистів та директорів державних і приватних початкових шкіл;

- вихователів, директорів та власників державних і приватних дитячих садків;

- викладачів, вихователів та власників центрів раннього розвитку дитини;

- а також активних та відповідальних батьків (в тому числі, для хоумскулерів).

Реєстрація на курс за цим посиланням.

Вартість курсу (участь, матеріали, кава-паузи, вечірній трансфер) - 500 грн.

Ознайомитися з програмою та внести оплату за участь можна за цим посиланням.