Президент підписав припинення "дружби" з РФ


Президент Петро Порошенко підписав закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

Про це повідомляє прес-служба глави держави, пише Укрінформ.

"Непродовження договору з Росією слід розглядати не як епізод, а як частину нашої стратегії на остаточний розрив з колоніальним минулим і переорієнтацію на Європу", - підкреслив Президент.

Водночас він нагадав, що іншими складовими цієї стратегії є безвізовий режим та Угода про асоціацію з ЄС, Томос про створення автокефальної незалежної української церкви, вихід з СНД, закріплення в Конституції курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, а також створення потужної, патріотичної і професійної української армії, підтримка української мови, власна історія і зміцнення української національної ідентичності.

Закон встановлює, що дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, учиненого 31 травня 1997 року в м. Києві та ратифікованого Верховною Радою України 14 січня 1998 року, буде припинена з 1 квітня 2019 року.

Відповідно до тексту закону, припинення дії вказаного договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Як відомо, Верховна Рада 6 грудня ухвалила закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений Президентом. Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів.

Раніше Президент Порошенко вніс до Верховної Ради проект закону про припинення дії цього Договору. Відповідний законопроект зареєстрований 3 грудня під номером 0206.

17 вересня Президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Міністерство закордонних справ України мало до 30 вересня повідомити Росії про припинення дії Договору.

МЗС 22 вересня надіслало Росії повідомлення про непродовження цього Договору. Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, "поважати територіальну цілісність і суверенітет" одне одного й підтверджували "непорушність існуючих між ними кордонів".