Президент сказав, коли підпише закон про припинення “дружби з РФ”


Президент України Петро Порошенко у понеділок підпише закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Про це він сказав на зібранні з нагоди 150-річчя Всеукраїнського товариства "Просвіта", повідомляє Укрінформ.

"Є певний символізм в припиненні дії договору про так звану дружбу з Росією. Відповідний закон підпишу у понеділок. Але це, рівно як і вихід із СНД, далеко не найсильніша ілюстрація до гасла "Геть від Москви!", - сказав Порошенко.

Він нагадав, що за останні роки в Україні проведено  декомунізацію з масовим «ленінопадом» і забороною комуністичної партії, яка винна в Голодоморі, Великому терорі, денаціоналізації та багатьох інших злочинах.

«Кілька років тому, за моєї ініціативи, нарешті, на державному рівні ми визнали армію УНР та УПА учасниками національно-визвольних змагань. А буквально позавчора Верховна Рада ухвалила законопроект, згідно з яким борцям за незалежність України у XX столітті присвоєно офіційний, державний статус учасників бойових дій – на рівні з тими героями, які нині боронять країну від російської агресії», - сказав Президент.

Як відомо, Верховна Рада у четвер ухвалила Закон «Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією», внесений Президентом. За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти.

Закон встановлює, що дія Договору про дружбу з РФ буде припинена з 1 квітня 2019 року. Прогнозується, що припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його тривале істотне порушення з боку РФ та відповідно до статті 40 цього договору дозволить належним чином та ефективно захистити національні інтереси України у міжнародних відносинах.

Схвалення проекту закону відповідно до статті 24 закону України «Про міжнародні договори України» дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для припинення дії договору у зв'язку із завершенням чергового десятирічного періоду 31 березня 2019 року.