Активісти закликають не зрізати, а зберегти 600-літній дуб Симона Петлюри


Мешканці села Маріямпіль підготували звернення та організували збір підписів за збереження шестисотлітнього дерева, під яким за легендою, відпочивав Симон Петлюра.

Як раніше писало Бліц-Інфо, на останній сесії Івано-Франківська обласна рада підтримала рішення про скасування статусу об'єкта природного заповідного фонду 600-річного дуба Симона Петлюри.

За словами начальника управління екології Андрія Пліхтяка, з проханням зняти охоронний статус звернулась громада, депутати та сільський голова Маріямпільської сільради. Адже дерево перебуває в дуже поганому стані, стовбур прогнилий і стягнутий ланцюгами. Тож створює загрозу життю та здоров’ю людей, а також може пошкодити майно. На підтвердження, депутатам представили науково-дослідний висновок. За словами Пліхтяка, у 2017 дуб намагалися реанімувати, але це не допомогло.

Втім, через декілька днів у мережі мешканці села почати обурюватись такому рішенню та підготували звернення до голови облради Олександра Сича та голови ОДА Віталія Федоріва з проханням не зрізати 600-літнього дерева.

У зверненні йдеться про те, що дуб є окрасою села, його візитівкою та має багатовікову історію. Тож владу закликають створити комісію з представниками громадськості для дослідження стану дуба та виділити кошти з бюджету області для фінансування робіт з порятунку та реанімації історичної пам’ятки. Окрім того, мешканці села хочуть, аби дереву повернули статус об’єкта природного заповідного фонду.

Фото дуба, датовані 31 травня, виклав в мережі Віталій Мерінов

Нагадаємо, дубу Симона Петлюри понад 600 років. Обхват дерева 6,24 м. Висота 25 м. За легендою під ним в 1920 році відпочивав Симон Петлюра. У дереві є велике дупло. Росте воно в дендропарку села Маріямпіль. Біля дуба є огорожа і інформаційний знак.

20 січня 2012 року депутати Івано-Франківської обласної ради ухвалили рішення про надання «Дубу Симона Петлюри» статусу заповідного об'єкта та включили його до складу природно-заповідного фонду області. На початку року дерево хотіли реанімувати, втім не вдалося.

Читайте також: Свята липа і дуб Симона Петлюри: Де шукати найстаріші дерева Прикарпаття

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!