Пробійнівська ГЕС № 2 на Івано-Франківщині стала європейським взірецем


Нову міні-гідроелектростанцію запустили у вівторок у с. Пробійнівці на Верховинщині. Її звели на місцевому потоці Пробійному, який впадає у Білий Черемош. І, на відміну від попередньої малої ГЕС, яка вже тут працює кілька років, цей об’єкт — цілковито автоматизований.

Усіма процесами на ньому керує електронна система, налагоджена на відповідний режим роботи. Стільки електроенергії, скільки виробляє за добу ця станція потужністю 184 кВт, використовуючи тільки силу природи — течії гірської річки-бистріні, теплові ЕС можуть видавати на-гора, лише спалюючи чи то 90 кг мазуту, чи понад тисячу кубометрів природного газу, чи майже 900 кг вугілля. 

— У проектуванні й будівництві ГЕС № 2 у Пробійнівці враховано як новітній європейський досвід спорудження таких об’єктів у горах, так і умови вітчизняних науковців — зокрема з івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу й факультету біології, екології та біотехнології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, а також вимоги активістів екологічних, природозахисних громадських організацій України, — розповів журналістам під час урочистої церемонії відкриття й запуску ГЕС підприємець Валерій МИРОНЮК, котрий спорудив і цю станцію, й попередню. — Скажімо, найдужче захисників довкілля та водних багатств краю непокоїла ймовірна загибель риби під час експлуатації міні-ГЕС. Так от, я вам скажу, що та система захисту рибних ресурсів, інших живих організмів, якою обладнана наша станція, не має аналогів в Україні серед мережі малих ГЕС.

Приміром, щоби забезпечити вільне проходження риби на водозаборі під час її міграційних процесів, працює рибохід лоткового типу, який забезпечує й санітарний пропуск води. Точнісінько такі лотки діють на тотожних об’єктах в європейських країнах. і вони, повторюю, гарантують життя навіть численним мікроорганізмам, які становлять собою кормову базу риб. З другого ж боку, щоб рибу не затягувало у буквальному розумінні в трубу, ми встановили так званий електроградієнтний пристрій відомої науково-виробничої компанії «ТОВ «Протон», який «лагідно» відлякує її.

На станції встановлено три турбіни, розраховані на роботу за різного рівня води в потоці. Автоматична система контролю за всіма процесами вироблення електроенергії сама запускає їх та зупиняє залежно від ситуації. В лотку міні-ГЕС встановлено й датчик рівня верхнього б’єфу (ділянка річки, каналу або водосховища, яка розташована безпосередньо біля шлюзу чи загати — В. М.). Він постійно показує, наскільки заповнений водозабір. і сигналізує в разі опускання рівня води нижче критичної позначки. Тоді комп’ютер негайно вимикає всі механізми й зупиняє станцію. В цьому перевага електронної системи керування перед управлінням у ручному режимі. Адже оператор може й не побачити, що рівень води опустився. Як свідчить практика інших міні-ГЕС, це, хоч і рідко, але таки буває. У нашому ж разі зведення так званого людського чинника до мінімуму гарантує роботу ГЕС у межах запроектованих показників, мінімізує ймовірність аварій та небезпеки для довкілля.   

Звісно, я не можу сказати, що цей об’єкт — абсолютно довершений. Але, безперечно, за всіма показниками він уже на 90 відсотків відповідає європейським стандартам. і матимемо можливість з часом, у процесі експлуатації міні-ГЕС, ще вдосконалити її...

За словами В. Миронюка, щоби ввести в дію станцію № 2, він витратив 2,5 млн. грн. Однак це не єдині кошти, які підприємець вклав у ту гірську місцину. З 2010 року, відколи працює Пробійнівська ГЕС № 1, він сплатив до місцевого, районного й обласного бюджетів майже 1,3 млн. грн. податків. Завдяки цьому одна з найбідніших територіальних громад району й області ввійшла до числа самодостатніх. Як повідомила сільський голова с. Пробійнівки Марія Юрнюк, на кошти від цих податкових відрахувань до місцевого бюджету вдалося вже відкрити вкрай потрібний дитячий садок у с. Грамотному, яке належить до цієї сільради. Також є перспектива будівництва такого ж дошкільного закладу в самій Пробійнівці.

Окремо ж за сприяння В. Миронюка в рамках укладеної з громадою соціальної угоди зроблено берегоукріплення, споруджено автобусну зупинку на виїзді з с. Грамотного. А оскільки через крутизну шляху до цього села його жителі змушені діставатися до неї пішки, то коштом підприємця змонтовано й нічне освітлення найкрутішого відтинку дороги. Вже й не кажемо про принагідну допомогу з його боку освітнім закладам названих сіл як з нагоди свят, так і в розв’язанні буденних, але насущних проблем.

На велелюдному сході селян Пробійнівки з нагоди запуску міні-ГЕС № 2 про соціальну значущість діяльності пана Валерія для всієї Верховинщини високо відізвалися заступники голів районної ради й РДА Святослав Привика і Юрій Сіренчук. «Для області Пробійнівська ГЕС 
№ 2 — не аж такий стратегічний об’єкт, — зазначив у своєму виступі заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Вадим Козленко. — Однак слід віддати належне бізнесменові, котрий потужно працює на розвиток однієї з найвіддаленіших околиць івано-Франківщини, куди навіть проїзд обмежений». 

— Якщо говорити про поступ малої гідроенергетики на Прикарпатті та пов’язаний з тим розвиток сільських територій, то ця справа має перспективу лише за умови будівництва таких сучасних, обладнаних новітніми системами і пристроями ГЕС, як Пробійнівська № 2, а не будь-яких, — наголосив працівникам ЗМі заступник голови обласної ради Остап ДЗЕСА. — і якщо тут справді дотримуватимуться тих високоекологічних технологій, про які заявили, то можемо бути спокійні за безпеку для довкілля від експлуатації цієї станції. До того ж, маємо в цьому разі і зразок соціального сприяння горянам. Водночас обласна рада й надалі контролюватиме, щоби більше не було таких випадків грубого втручання в природу, які, на жаль, мали місце на тій же Верховинщині й викликали свого часу спалах громадського обурення...

Пробійнівська ГЕС № 2 — вже четверта в області чинна мала гідроелектростанція. Усього ж у нашому регіоні в рамках інвестиційного проекту «Комплексне спорудження гідроелектростанцій та об’єктів протипаводкового захисту» заплановано спорудити ще близько 20 міні-ГЕС, шість з яких — у Верховинському районі.

Василь МОРОЗ, "Галичина"