Продавці франківського ринку пояснили, чому стрімко подорожчали овочі


Ажіотаж довкола ціни на цибулю вже став черговим інтернет-жартом. "Йшла на зустріч - поїла цибулі, аби не думали, що я злидень", "подаруй коханій цибулю замість обручки", дійшло навіть до політичних - про ціну на цибулю пишуть в контексті прийняття закону про мову.

Капуста, картопля, мокрва, буряк і цибуля подорожчали. Деякі овочі стали дорожчими вдвічі, інші - на кілька гривень. ТРК РАІ поцікавилось цибулею, адже ажіотаж великий.

"Цибуля імпортна, не наша. Були постачальники білоруської цибулі, китайської - на сітці писало, що вона з Китаю. Є багато посередників і кожен хоче щось з того мати. А в нас минулого року не було врожаю. Кажуть, що вся цибуля погнила. Люди по селах, які вирощують свою цибулю, кажуть, що погнила чи то від дощів, чи від чого", - розповідає продавчиня Оксана.

Продавці кажуть, що подорожчання цін на овочі - сезонне. На це впливають різні чинники. На одні продукти вона паде, на інші - росте. Зараз покупців поменшало, каже Оксана, великий ажіотаж був перед святами. Тепер люди купують не багато.

Середня ціна на молодий буряк - 55 грн/кг, на молоду картоплю - 45 грн/кг. Можна знайти овочі дешевші, але зі старого врожаю. Хочеш кращого - доведеться викласти більші суми. 

Очікується, що ціни зменшаться, коли буде новий урожай.