Продався чи працював на благо громади? Депутатки від "Волі" заплутались, захищаючи нардепа-однопартійця


У п'яницю, 12 травня, Івано-Франківська обласна рада провела виїзне засідання у Калуші, присвячене екологічним проблемам області.

Слід зауважити, засідання пройшло доволі гаряче. Зокрема, тривалу суперечку зі взаємними звинуваченнями викликало голосування за надходження з держбюджету. Як повідомив голова бюджетної комісії Микола Палійчук, депутатам потрібно підтримати пооб'єктний розподіл коштів з держбюджету, виділених на засіданні Кабміну буквально напередодні. А оскільки гроші можуть піти на місця вже зараз, то варто зробити це саме на цій сесії, бо наступна буде аж 30 червня.

"Тут є багато важливих об'єктів, зокрема близько 5 мільйонів гривень піде й на Калуський район. А саме, на будівництво школи у Боднарові та на реконструкцію народного дому у селі Старий Угринів. Тому варто підтримати", - зазначив Палійчук.

Та проти голосування виступила депутатка від "Волі" Ольга Галабала. Мовляв, не бачила повного переліку об'єктів і не буде піднімати руки невідомо за що. І звинуватила голову бюджетної комісії та керівництво області у непрозорому розприділенні коштів.

Голова облради Олександр Сич такій заяві щиро здивувався.

"Ці гроші розприділяє Уряд з державного бюджету на конкретні об'єкти. І залежить це від роботи народних депутатів - які об'єкти вони подали та як обгрунтували необхідність. А обласна рада на це ніяк не впливає. Ми можемо або голосувати, аби ці гроші йшли на область, або не голосувати і їх не буде. Це вже як вирішують депутати", - підкреслив Сич.

Натомість депутат-свободівець Михайло Іваночко поцікавився у Палійчука, чи є у списку об'єкти у Надвірнянському районі. Мовляв, як представник Надвірнянщини у облраді мусить знати, що "вибив" для громади народний депутат від їхнього округу Юрій Дерев'янко. Микола Палійчук відповів, що можливо у нього на руках не всі дані, але таких об'єктів немає. 

На це однопартійниця Дерев'янка Ольга Галабала відповіла, що Уряд виділяє на округи тільки тих депутатів, які продалися під час голосувань за скандальні питання. Мовляв, ці мільйони - ціна продажності прикарпатських нардепів.

Водночас, інша депутатка від "Волі" Ольга Федишина заявила, що за час перебування Дерев'янка у парламенті гроші на округ йшли не раз. Федишина підкреслила, що вона як його помічник може це довести.

Така суперечність у виступах депутатів від однієї партії викликала сміх у залі.

"Якщо Уряд неодноразово виділяв гроші на округ народного депутата Дерев'янка, а ви стверджуєте, що їх виділяють тільки як плату тим депутатам, що продалися і проголосували за скандальні питання, то за що продався Дерев'янко? Ви суперечите одна одній", - зауважив Олександр Сич.

Тож голова обласної ради закликав депутатів бути логічними та коректними у своїх висловлюваннях. 

У підсумку депутати таки підтримали це питання.