Продукти, гроші і працьовиті руки: Франківців просять допомогти благодійній їдальні


В самому центрі Франківська вже понад 20 років працює благодійна їдальня «Карітасу».

Щодня тут приходять безкоштовно поїсти бідні, бездомні, старенькі. Як розповіла в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо виконавчий директор БФ «Карітас Івано-Франківськ» Наталія Козакевич, кожен день тут обідають 137 зареєстрованих і ще близько 20 людей без документів.

«Ми їх всіх годуємо. Окрім того 47 дітей з вадами розумового розвитку приходять до нас в центр у Крихівцях. Загалом їдальня обходиться в 400-450 тисяч гривень щороку. І це тільки на продукти харчування, не враховуючи комуналки і зарплат кухарів. Це дуже великий бюджет. Донори з-за кордону фінансують щороку 10 тисяч євро, решту ми змушені шукати самі», - пояснює жінка.

За словами Наталії, щороку відповідно до рішення Синоду УГКЦ, перед великим постом по цілій церкві стартує збірка грошей на «Карітас». В Івано-Франківську ці гроші передають на потреби благодійної їдальні. Кожен бажаючий може принести свою пожертву в офіс Карітасу. Виконавчий директор каже, що цього року від початку акції вже зібрали близько 150 тисяч гривень.

«Також у Страсний тиждень у нас проводиться акція «Година моєї праці в дар Господеві». Кожен хто працює, може пожертвувати для діяльності Карітасу суму яку він заробляє за годину. Біля їдальні будуть банери і волонтери, що збиратимуть кошти. Паралельно будуть продаватися вироби виготовлені Центром дозвілля і соціальної адаптації для дітей і молоді з інвалідністю. В такий спосіб молодь з обмеженнями долучається до збору коштів, адже вони також харчуються в цій їдальні. Всі бажаючі зможуть придбати собі сувенір за символічну ціну», - анонсувала Наталія Козакевич.

Жінка також розповіла, що вони співпрацюють з двома підприємцями, які купують продукти, щоб приготувати комплексні обіди для 150 людей на один день. Тож у середу та п’ятницю в їдальні готують їжу з цих продуктів. Загалом допомогти продуктами для їдальні може кожен бажаючий.

«Можна просто принести продукти харчування в благодійну їдальню і кухар оформить акт благодійної пожертви. На обід ми готуємо суп, салат, гарнір та підливу. Зрозуміло, що підлива не має багато м’яса. 2-3 кг курятини чи іншого м’яса на всіх ми ріжемо на дрібні кубики. Готувати м’ясні страви ми взагалі не маємо фінансової можливості. Минулого року в їдальні приготували майже 50 тисяч обідів», - каже Козакевич.

Ті, хто не має можливості допомогти їдальні фінансово, можуть попрацювати волонтерами у їдальні, адже робочі руки там завжди потрібні. Можна приходити прибирати,  чистити картоплю, допомагати розносити їжу, адже кухар і помічник кухаря роблять це самі.

«Зараз ми працюємо над новим проектом. Два роки тому проводили благодійну акцію «Один кілограм». Ми залучали учнів трьох шкіл до волонтерської допомоги, а ще вони збирали по кілограму продуктів і передавали в їдальню. Зараз розробляємо концепцію з залучення до аналогічного проекту учнів Української гімназії №1. Це виховує соціальну відповідальність серед молоді», - переконана виконавчий директор Карітасу.