Профспілки газовиків вимагають підвищити тариф через низькі зарплати


Делегація профспілки ПАТ "Івано-Франківськгаз" взяла участь у мітингу, який провела профспілкова організація працівників газорозподільних підприємств України перед будівлею Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Під стіни держрегулятора вийшло близько 500 людей з понад 30 газорозподільних підприємств  України.

Таким чином, газовики хочуть привернути увагу НКРЕКП до тарифу на розподіл газу. Адже зараз, на їхню думку, тарифні надходження не можуть забезпечити гідної оплати праці співробітників компаній та виконання усіх необхідних робіт для утримання  газових мереж в належному стані.

Як повідомив голова профспілки працівників газорозподільних підприємств Сергій Копанічук, через низький рівень оплати праці, за останні три роки з галузі пішли 20 тис працівників. Так, лише з «Івано-Франківськгазу» цьогоріч звільнилося 380 спеціалістів.

«Працівники облгазів, незалежно від погодних умов, щодня виконують свою роботу, щоб забезпечити доставку газу до своїх споживачів. Натомість отримують низький рівень оплати праці – в середньому 6,5 тис. грн», - каже в.о. голови профспілкової організації  ПАТ "Івано-Франківськгаз" Галина Соколюк.

У профспілці підкреслили, що підняти тариф на розподіл газу можна не змінюючи ціни на газ, достатньо лише перерозподілити складові ціни. На сьогодні «Івано-Франківськгаз» з 6,96 грн отримує 85 коп. З них 32 коп. спрямовуються на заробітну плату, решта – на заміну та ремонт мереж, утримання АДС, встановлення безкоштовних лічильників, сплату податків, виконання інвестиційної програми та виробничо-технологічні витрати. Загалом діючий тариф покриває витрати компанії лише на 70%.

В НКРЕКП зволікання зі зміною тарифу пояснюють тим, що відповідна постанова регулятора досі неопублікована у друкованому виданні уряду.

«Як тільки Тимчасова методика розрахунку тарифів на розподіл газу набуде чинності, наступного дня ми готові виносити і розглядати питання тарифів. Прогнозні розрахунки ми вже зробили, - зазначила Оксана Кривенко, голова НКРЕКП під час мітингу. - Іншим сферам, дійсно, ми підняли зарплати. Наступний крок, ми будемо продвигати, щоб підняти заробітну плату вам».

Тарифи на розподіл газу в Україні не переглядалися майже три роки. За цей період лише мінімальна зарплата в Україні зростала двічі. Представники профспілок заявили, що у випадку невиконання їх вимог, аналогічні акції будуть проводитись біля стін Адміністрації Президента та Кабінету Міністрів.