Прокуратура Прикарпаття повідомляє про стан представництва інтересів держави в суді


Органами прокуратури Івано-Франківської області ефективно здійснювалися представницькі повноваження у 2017 році.
З початку року прокурорами пред’явлено позови на майже 263 млн грн. За результатами їх розгляду судами постановлено стягнути 176,9 млн грн. Забезпечено виконання судових рішень у справах за позовами прокурорів на 197 млн грн.

При здійсненні представницьких повноважень розпочато 56 кримінальних проваджень, у тому числі 24 – у бюджетній сфері, 20 – із питань земельних відносин.

Вживались заходи щодо захисту інтересів держави на пріоритетних напрямах. У бюджетній сфері заявлено позови на 8,7 млн грн, судами задоволено позови на суму понад 5 млн грн, реально виконано судові рішення вказаної категорії на 16 млн грн.

Активізовано представницьку роботу прокурорів у сфері охорони навколишнього природного середовища: пред’явлено позовні заяви на більш як 90 млн грн, судами задоволено вимоги прокурорів на 64 млн грн, реально виконано рішення судів на 332 тис. грн.

Наприклад, у вересні поточного року Тисменицькою місцевою прокуратурою заявлено позов у порядку адміністративного судочинства в інтересах держави в особі Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства до ТМР «Дністер» про припинення користування мисливськими угіддями площею 5 521 га з підстав невиконання вимог законодавства та умов договору в частині створення єгерської служби для ведення мисливського господарства та охорони мисливської фауни.

Вживались заходи щодо захисту інтересів держави у сфері державної та комунальної власності. В цілому на цьому напрямі пред’явлено позови на суму майже 14 млн грн, судами задоволено 11 позовів на 28 млн грн (із урахуванням позовів минулих років).

Заслуговує на увагу наявність позитивних результатів представницької діяльності у сфері земельних відносин, де заявлено позови на 217 млн грн, судами задоволено позовні вимоги на 85 млн грн, реально виконано судові рішення на 145 млн грн, повернуто в державну та комунальну власність 3 592 га землі, розпочато 20 кримінальних проваджень.

Особливе значення надавалось питанням захисту інтересів держави щодо повернення в державну власність незаконно вилучених земель природно-заповідного, лісогосподарського та сільськогосподарського призначення.

Впродовж 2017 року органами прокуратури області заявлено 12 позовів щодо повернення земельних ділянок лісогосподарського призначення площею 6,7 га вартістю 17,3 млн грн. На даний час судом задоволено позов про повернення у державну власність 2,3 га земель лісового фонду вартістю 2 млн грн.

Так, рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 22.08.2017 задоволено позов Коломийської місцевої прокуратури від 11.07.2017 та повернуто у державну власність земельну ділянку лісового призначення площею 2,3 га вартістю 2 млн грн, яка перебувала у розпорядженні Белелуйської сільської ради Снятинського району без належних правових підстав.

Завершено розслідування у кримінальному провадженні за фактом укладення фіктивних договорів директором ДП «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» та видачі фізичним особам державних актів про право власності на земельні ділянки Карпатського національного природного парку загальною площею 3,6723 га, за ч. 1, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, що призвело до спричинення державним інтересам збитків на суму 5,3 млн грн (вартість земель на час передачі їх у власність фізичним особам). У квітні поточного року обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду по суті.

У зв’язку з цим, прокуратурою області в червні поточного року заявлено 10 позовів про визнання незаконними та скасування рішень Татарівської сільської ради, визнання недійсними державних актів про право власності та зобов’язання повернути незаконно надані земельні ділянки загальною площею 3,6 га вартістю 15 млн грн (вартість земель на даний час) державі в особі постійного землекористувача – Карпатського національного природного парку. На даний час зазначені позови перебувають у провадженні Яремчанського міського суду.

При здійсненні представницької діяльності щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, в тому числі поза межами кримінального судочинства, прокурорами заявлено позови на більш як 9 млн грн, задоволено 58 позовів про стягнення 3,5 млн грн, реально виконано рішення судів на 517 тис. грн.

Ключовим завданням прокурорів у реалізації представницьких повноважень є реальний результат – стягнуті до бюджету кошти, повернуті об’єкти комунальної та державної власності, землі, збільшення надходжень за їх використання.

Впродовж поточного періоду цього року набрали законної сили судові рішення у справах за позовами прокурорів на суму понад 195 млн грн, виконано судові рішення на 197 млн грн, у тому числі у сфері земельних відносин стягнуто 145 млн грн, до бюджету відшкодовано 16 млн грн, повернуто в державну та комунальну власність 3 592 га земель.

Так, рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 17.11.2016 задоволено позов прокуратури Івано-Франківської області та зобов’язано ТзОВ «Зернозахід» повернути державі в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області особливо цінні земельні ділянки загальною площею 2 521,7 га вартістю 62 млн грн.

Вказане рішення суду вступило в законну силу та виконано, що підтверджується актом прийому-передачі земельної ділянки від 29.08.2017.

З питань виконання судових рішень задоволено 63 скарги прокурорів, внесених у порядку відомчого контролю. Розпочато 5 кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 382 КК України.

Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області