Прокуратура та Держекоінспекція масово перевіряють буковелівські готелі


До Яремчанського міського суду звернулася начальниця місцевого відділу прокуратури з клопотанням надати дозвіл на перевірку приватних садиб у селі Поляниця вздовж річки Прутець.

Про це йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, інформує “Галка”.

Окрім дозволу, прокурорка просить залучити до перевірки представників Держекоінспекції та прикарпатських правоохоронців.

Мета інспекцій – встановити факт забруднення поверхневих вод річки Прутець речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил; також – встановлення факту небезпеки для життя, здоров’я людей чи довкілля.

За словами сільського голови села Поляниця, викиди в річку здійснюють 97 суб’єктів господарювання – готелів й інших приватних садиб. Як відомо, на території села розташовується найбільший гірськолижний курорт України “Буковель”.

Клопотання обґрунтоване тим, що в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні яремчанські правоохоронці виявили порушення в роботі даних об’єктів.

“Вони забруднюють поверхневі води і створюють небезпеку для довкілля і здоров’я людей”. – такий висновок яремчанських слідчих.

Прокурорка зазначила, що спільна з екоінспекторами позапланова перевірка садиб на ділянках “Вишні”, “Прохідний”, “Чурів-Подина” і “Стаїщі” допоможе виявити порушення і дасть змогу встановити важливі обставини в кримінальному провадженні.

Розглянувши клопотання у відкритому судовому засіданні влітку цього року, Яремчанський суд визнав його обґрунтованим і задовільнив.

Прес-служба прокуратури в Івано-Франківській області підтвердила факт проведення інспекцій у Поляниці й додала, що перевірки ще не закінчилися.

В Держекоінспекції Прикарпаття теж кажуть, що перевірки тривають, а їхній пік припаде на час туристичної активності в Карпатах.