Прикарпатці переймали досвід у Тячівській ОТГ на Закарпатті


У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) представники Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України й органів місцевого самоврядування Прикарпаття взяли участь у «Маршруті успіху» до Тячівської міської ОТГ на Закарпатті.

Там, де в ніжних обіймах гір прокидається сонце, красується сивочолий Нересен, тече швидкоплинна Тиса, розташоване місто Тячів. Уже в самій назві закладено його сутність, адже в перекладі з угорської воно означає «подобатися». Хто бодай раз відвідає Тячів, той не залишиться байдужим до нього і захоче знову повернутися сюди... Так розпочали презентацію для прикарпатців у Тячівській міській раді. Й, справді, це невеличке місто приваблює гостей, тут є якась магнетична краса.

Тячівська ОТГ, яка з січня 2016 року розпочала життя в нових бюджетних умовах, нині й справді живе по-новому. Сам Тячів набуває сучасних обрисів європейського міста – розвиток інфраструктури, благоустрій територій, дозвілля тощо. Сьогодні Тячів – центр об'єднаної територіальної громади, яка шляхом реформування приєднала до міста навколишні cела – Тячівка, Руське Поле, Лази, Округла. За словами голови Тячівської ОТГ Івана Ковача, Тячівська громада стала більшою і водночас – сильнішою, адже тепер дбає про розквіт території та добробут жителів спільними зусиллями. Прикметно, що нині Тячівська ОТГ належить до найкращих об’єднаних територіальних громад України.

Прикарпатці оглянули об’єкти, які збудовано чи відремонтовано за кошти Тячівської ОТГ, а також завдяки субвенціям та міжнародній допомозі. Особливо заслуговує на увагу ознайомлення з роботою нового ЦНАПу, новозбудований спортивний комплекс, який не має аналогів в Україні, відремонтовані дороги тощо. Зведені і належно відремонтовані об’єкти свідчать про те, що керівництво громади дбає про її жителів.

За словами голови Тячівської ОТГ Івана Ковача, бюджет об’єднаної громади, порівняно із сумарним бюджетом населених пунктів, які до неї належать, ще до її утворення, зріс приблизно на 280 відсотків. І це не враховуючи субвенцій. Іван Ковач звернув увагу, що в нових фінансових умовах змінилася філософія як формування бюджету, так і його витратної частини. Громада зацікавлена в тому, аби всі належно сплачували податки. Є велика відповідальність перед громадою за кошти, які йдуть на розвиток населених пунктів. Голова Тячівської ОТГ Іван Ковач пишається ще й новооблаштованим ЦНАПом, який невдовзі запрацює і де, за його словами, надаватимуть майже усі види послуг, передбачені законодавством. Тут навіть можна буде замовити біометричні паспорти. За словами Івана Ковача, переваги об’єднання полягають і в тому, що в форматі ОТГ, можна самостійно визначати пріоритети щодо розвитку відповідно до особливостей громади. «У кожному населеному пункті Тячівської ОТГ ми облаштували дитячі майданчики і футбольні поля. Також з метою енергощадності і щоб бути незалежними від дорогого газу, ми перейшли в усіх дитячих садочках на опалення пілетом. Також вдалося утеплити частину шкіл, решту продовжимо наступного року. Для нас важливо, щоб усі учні навчалися у належних умовах, незважаючи на те, в якому населеному пункті вони проживають».

Також голові Тячівської ОТГ Івану Ковачу належить ідея створення сільських комітетів. За його словами, найбільшою засторогою для людей перед об’єднанням була земля, вони боялися її втратити. Відповідно було розроблено статут, який дав можливість людям самостійно управляти та усвідомити свої права щодо своїх активів. Нині сільські комітети, які функціонують у населених пунктах громади, приймають первинні рішення щодо розвитку сільських територій.  На думку Івана Ковача, сільський комітет – це один з інструментів залучення громади до місцевих ініціатив. Нині жителі Тячівської ОТГ, за словами її очільника, активно долучаються до місцевих ініціатив.

Підбиваючи підсумки візиту, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук підкреслив, що найважливіше під час таких поїздок перейняти досвід, вивчити успішні практики задля їхньої адаптації у своїх громадах. На його думку, успішний розвиток Тячівської ОТГ – це результат злагодженої роботи команди професіоналів.

Оксана Процюк